Burgemeesters, artsen en andere organisaties roepen op tot knal- en vuurpijlverbod

Ze willen dat alleen siervuurwerk en georganiseerde vuurwerkshows worden toegestaan. Binnenkort besluit de regering over een eventueel verbod.

Onder andere vuurpijlen zouden niet meer door particulieren afgestoken mogen worden.
Onder andere vuurpijlen zouden niet meer door particulieren afgestoken mogen worden. Foto Bart Maat/ANP

Een brede coalitie van gemeenten, politie, verzekeraars en andere organisaties heeft bij het kabinet aangedrongen op een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. Ze verzoeken de regering alleen nog veilig siervuurwerk en georganiseerde vuurwerkshows toe te staan.

In het AD plaatsten onder meer de vier grote steden, het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters en diverse hulpdiensten en artsenorganisaties vrijdag in een advertentie hun oproep voor een verbod. Binnenkort besluit het kabinet of zo’n landelijk vuurwerkverbod wordt ingesteld.

In de advertentie sommen de ondertekenaars de gevolgen op van het huidige vuurwerkbeleid: „miljoenen euro’s schade, agressie tegen politie, boa’s, hulpverleners en beveiligers, honderden gewonden, dodelijke slachtoffers”. Wat een feest zou moeten zijn, schrijven zij, „blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar”. De organisaties roepen het kabinet op om mensen die zich misdragen tijdens de jaarwisseling „effectiever” te straffen.

Lees ook: Kinderoogarts Tjeerd de Faber strijdt onvermoeibaar tegen vuurwerk

Vuurwerkvrije zones

In een interview met het AD licht politiekorpschef Erik Akerboom de advertentie toe. Hij noemt het „van de gekke” dat de samenleving elk jaar rekening moet houden met doden en honderden gewonden. Gemeenten konden afgelopen jaarwisseling zelf vuurwerkvrije zones instellen, in sommige gevallen op initiatief van bewoners. Maar handhaving daarvan is voor agenten onmogelijk, aldus Akerboom. „Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid.”

Regeringspartijen VVD en CDA reageerden vrijdag tegen persbureau ANP weinig enthousiast op de advertentie. CDA-Kamerlid Chris van Dam betwijfelt of zo’n landelijk verbod wel gehandhaafd kan worden en VVD’er Antoinette Laan noemt vuurwerk „een mooie traditie die de VVD niet zomaar op wil geven”.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) riep in 2017 al op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat legde het kabinet toen naast zich neer, waarop de OVV een jaar later de regering bekritiseerde vanwege het gebrek aan actie.