Brieven

Brieven nrc.next 24/5/2019

Debat (1)

Zijn bizarre denkwereld

Tijdens het een-op-een-debat bij Pauw (Rutte geeft Baudet in tv-debat het grootst denkbare podium, 24/5) kreeg Mark Rutte een uitgelezen kans om het Thierry Baudet écht moelijk te maken, maar hij pakte die niet. Baudet voelde zich zichtbaar ongemakkelijk toen Rutte hem vroeg uitleg te geven over zijn geflirt met ideeën over een boreale wereld en zijn vrouwbeeld. Uiteindelijk verzandde dit gespreksonderwerp in een lacherige Baudet die in zijn antwoord met geen woord repte over zijn boreale gedachtengoed en ook nog beweerde dat FVD de meest vrouwvriendelijke partij van Nederland is. Jammer dat Rutte genoegen nam met deze antwoorden. Hij had, net als de Griekse debater Socrates, Baudet moeten dwingen om met heldere en consistente argumenten te komen: vasthouden en terugkeren naar het onderwerp. Nu is hij (weer) weggekomen met zijn bizarre denkwereld.

Debat (2)

Een oud mannetje

De heer Baudet is een dertiger met de ideeën van een oud mannetje. De Euro uit. De Europese Unie uit. Vrouwen hebben volgens hem maar één recht: het aanrecht. Dan de jeugd. Mijn kleindochter van bijna 16 zit op het gymnasium, maar heeft nog nooit van de gulden gehoord. Binnenkort gaat ze naar de universiteit. De Erasmus-generatie reist dwars door Europa alsof er nooit grenzen hebben bestaan. De Britse jongeren zijn in grote meerderheid tegen Brexit. Wat moeten die met de ideeën van opa Baudet cum suis?

Aardbeving

Neem Groningen serieus

Zware gasbeving in Groningen: ‘Het voelt alsof je op een vulkaan leeft’ lees ik over de zware gasbeving bij Westerwijtwerd (22/5). Wat mij stoort is dit: „Deze [beving] zou in een groot gedeelte van de provincie en in de stad Groningen gevoeld zijn.” Hoezo ‘zou’? Groningen wordt niet serieus genomen, problemen niet opgelost. Dat ‘zou’ versterkt het gevoel van onbegrip.

Staatssecretaris Harbers

Aftreden lost niets op

Politieke verantwoordelijkheid is een groot goed, en ja, de Kamer niet correct inlichten is fout, maar moet staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) voor dit weeffoutje opstappen? (‘Superbureaucraat’ treedt af, 22/5.) Vrij bespottelijk, het lost niets op, we verliezen een keurige, consciëntieuze politicus. Het is een soort ritueel dat alleen maar verarmt. En dan dat handje schudden door onder andere Wilders, die hem kort tevoren de huid vol schold met insinuerende opmerkingen. Wat een vertoning.

Lachgas

Subside voor eigen fout?

Dat lachgas veel schadelijker is dan andere broeikasgassen was al jaren bekend, het is zelfs een 265 maal sterker broeikasgas dan CO2. (Dus eigenlijk zijn die partybeesten milieudelinquenten.) Maar binnen het drama van lachgas was het nieuws dat Chemelot, het bedrijventerrein in Limburg, jarenlang 50 procent méér uitstootte dan gedacht (Uitstoot vervuilend lachgas Chemelot jaren niet gemeld, 22/5). Vermoedelijk was het op het Chemelot-terrein wel bekend, maar hebben ze het gewoonweg nooit gemeld aan de autoriteiten. Het is dan ook verbijsterend dat een woordvoerder met droge ogen in het Journaal vertelt dat ze het gaan aanpakken, als ze er subsidie voor krijgen. Kortom: deze bedrijven hebben dertig jaar lang de omgeving ernstig vervuild en eisen nu subsidie om er wat aan te kunnen gaan doen. Ze hebben nogal lef. Andersom lijkt me logischer: dat ze een boete krijgen.

Correcties&aanvullingen

Varkenswelzijn

In de brief Kom dan praten! (23/5, p. 17) stond „het dierenwelzijn is zelfs bij de maximale score (drie sterren) teleurstellend”. Dat moet zijn: het dierenwelzijn is bij een ster nog steeds teleurstellend.