Brieven

Brieven NRC Handelsblad 24/5/2019

Debat (1)

Zijn bizarre denkwereld

Tijdens het een op een debat bij Pauw (Rutte geeft Baudet in tv-debat het grootst denkbare podium, 24/5) kreeg Mark Rutte een uitgelezen kans om het Thierry Baudet écht moelijk te maken, maar hij pakte die niet. Baudet voelde zich zichtbaar ongemakkelijk toen Rutte hem vroeg uitleg te geven over zijn geflirt met extreme ideeën over een boreale wereld en zijn vrouwbeeld. Uiteindelijk verzandde dit gespreksonderwerp in een lacherige Baudet die in zijn antwoord geen woord repte over zijn boreale gedachtegoed en tenslotte ook nog beweerde dat FVD de meest vrouwvriendelijke partij van Nederland is. Jammer, dat Rutte genoegen nam met de ontwijkende en halfslachtige antwoorden van zijn opponent. Hij had, gelijk de Griekse debater Socrates, Baudet moeten dwingen om met heldere en consistente argumenten te komen: vasthouden en terug blijven keren naar het onderwerp. Nu is hij (wederom) weggekomen met zijn uitermate bizarre denk–

wereld.

Debat (2)

Een oud mannetje

De heer Baudet is een dertiger met de ideeën van een oud mannetje. De Euro uit. De Europese Unie uit. Vrouwen hebben volgens hem maar één recht: het aanrecht. Dan de jeugd. Mijn kleindochter van bijna 16 zit op het gymnasium, maar heeft nog nooit van de gulden gehoord. Binnenkort gaat ze naar de universiteit. De Erasmus generatie reist dwars door Europa alsof er nooit grenzen hebben bestaan. De Britse jongeren zijn in grote meerderheid tegen Brexit. Wat moeten die allemaal met de ideeën van opa Baudet cum suis?

Aardbeving

Neem Groningen serieus

Zware gasbeving in Groningen: ‘Het voelt alsof je op een vulkaan leeft’ lees ik over de zware gasbeving bij Westerwijtwerd (22/5). Wat mij stoort is dit: „Deze [beving] zou in een groot gedeelte van de provincie en in de stad Groningen gevoeld zijn.” Hoezo ‘zou’? Dat woord stoort. Groningen wordt niet serieus genomen, problemen worden niet opgelost. Zo’n woordje als ‘zou’ versterkt het gevoel van onbegrip.

Harbers

Aftreden lost niets op

Politieke verantwoordelijkheid is een groot goed, en nee, de Kamer niet correct inlichten is niet goed, maar moet staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) voor dit weeffoutje opstappen? (‘Superbureaucraat’ treedt af, 22/5.) Vrij bespottelijk, het lost niets op, we verliezen een keurige, consciëntieuze politicus. Het is een soort ritueel dat alleen maar verarmt. En dan dat handje schudden door Wilders die kort tevoren Harbers de huid vol schold met insinuerende opmerkingen. Wat een huichelachtige vertoning.

Lachgas

Subside voor eigen fout?

Dat lachgas veel schadelijker is dan andere broeikasgassen was al jaren bekend, het is zelfs 265 maal sterker broeikasgas dan CO2. Maar binnen het drama van lachgas was het nieuws dat Chemelot, het bedrijventerrein in Limburg, jarenlang vijftig procent méér uitstootte dan gedacht (Uitstoot vervuilend lachgas Chemelot jaren niet gemeld, 22/5). Vermoedelijk was het op het Chemelot-terrein wel bekend maar hebben ze het gewoonweg nooit gemeld aan de autoriteiten. Het is dan ook ronduit verbijsterend te noemen dat een woordvoerder vervolgens met droge ogen in het journaal vertelt dat ze het gaan aanpakken, als ze er subsidie voor krijgen. Kortom: deze bedrijven hebben dertig jaar lang de omgeving ernstig vervuild en eisen nu subsidie om er wat aan te kunnen gaan doen. Ze hebben nogal lef om dit te eisen, andersom lijkt me logischer, dat ze een boete krijgen voor wat ze hebben gedaan.