Brieven

Brieven

Payrollwet zet aan tot ontwijken prijkte op de voorpagina van NRC (20/5). Minister Koolmees kondigt aan de sluiproute via payrollen af te schaffen en direct daarop – ik mag wel stellen hondsbrutaal – kondigen payrollbedrijven aan nieuwe sluiproutes te zoeken om geen pensioenpremie te hoeven te betalen voor hun werknemers. Nederlandse werkgevers zijn blijkbaar dermate verslaafd aan goedkope arbeid dat ze elk moreel besef verloren hebben. De oplossing is simpel: Koolmees moet verklaren dat pensioen een essentiële arbeidsvoorwaarde is. Als hij dat doet, hebben zowel uitzend- als payrollkrachten op grond van de Europese richtlijn uitzendwerk recht op hetzelfde pensioen als werknemers in dienst. Het zou ook logisch zijn, aangezien Nederland een sterk afwijkend pensioenstelsel heeft waarbij het staatspensioen – de AOW – een veel lager niveau heeft. Dat is voor de veel werknemers niet erg, omdat het pensioen een goede aanvulling levert, was altijd de gedachte. Voor uitzend- en payrollkrachten is die redenering sowieso nooit opgegaan. Die zijn dus bij afwezigheid van een fatsoenlijke pensioenregeling aangewezen op de AOW.

Indien de betrokken vakbonden wat minder bezig zouden zijn met het verdedigen van opgebouwde rechten en wat meer met de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt was hier allang een oplossing voor geregeld. Dan was pensioen allang benoemd tot essentiële arbeidsvoorwaarde. Want het is toch gek dat je als vakbond gaat staken voor een beter pensioen, terwijl je nog wel accepteert dat het pensioen geen essentiële arbeidsvoorwaarde is.


voorzitter AVV