Affaire Benalla

Franse veiligheidsdienst: Le Monde lekte ‘nationale defensiegeheimen’

Een „poging om journalisten en hun bronnen te intimideren”. Zo noemt de Franse journalistenvakbond SNJ, de oproep voor verhoor die topverslaggeefster Ariane Chemin van Le Monde deze week heeft ontvangen. Op 29 mei moet ze agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst DGSI uitleg geven over haar onthullingen over de van corruptie en wangedrag verdachte ex-veiligheidsman van president Emmanuel Macron, Alexandre Benalla. „Totaal schandalig”, vindt de SNJ.

Ze blijkt niet de enige. Acht journalisten en de directie van Le Monde zijn in verschillende affaires recent door de DGSI ontboden omdat ze „nationale defensiegeheimen” geschonden zouden hebben. Een verslaggeefster van tv-show Quotidien werd bevraagd over onderzoek naar de verkoop van Franse wapens aan Saoedi-Arabië. En journalisten van onderzoeksgroep Disclose moesten getuigen over hun nieuws over Franse wapens in Jemen. De dienst beroept zich op een noodwet uit 2016, na de terreuraanslagen.

Chemin wordt ervan beticht dat ze informatie naar buiten heeft gebracht die kan leiden tot identificatie van een lid van de forces spéciales. Het zou gaan om haar onthulling dat Benalla, toen hij nog op het Élysée werkte, samen met een onderofficier van de luchtmacht een beveiligingscontract zou hebben afgesloten met de Russische miljardair Iskander Makhmudov. De militair bleek getrouwd met de veiligheidschef van ‘Matignon’, het kantoor van premier Édouard Philippe.

De zaak-Benalla legde ernstig disfunctioneren bloot in de kleinste cirkel rond Macron. Hij werd pas ontslagen na Chemins verhalen terwijl in het Élysée zijn misdragingen eerder bekend waren. Le Monde-hoofdredacteur Luc Bronner noemt de dagvaarding „verontrustend”. „Het publieke belang voorziet erin dat onderzoek gedaan kan worden naar de entourages en banden van medewerkers van het Elysée of van Matignon”, schrijft hij.