Dertien gewonden na explosie in centrum van Lyon

In het centrum van de derde stad van Frankrijk is vermoedelijk een pakketbom afgegaan. Daarbij zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Een persoon wordt afgevoerd na de ontploffing.
Een persoon wordt afgevoerd na de ontploffing. Foto Philippe Desmazes/AFP

De Franse politie zoekt naar de dader van een explosie van een pakketbom in het centrum van de Franse stad Lyon, waarbij vrijdag dertien mensen gewond zijn geraakt. Dat meldt persbureau Reuters.

De bom ging rond 17.30 uur af in een voetgangersgebied in de binnenstad. Bij de plek waar de explosie plaatsvond, aan Rue Victor Hugo, zijn volgens de politie bouten en moeren aangetroffen. President Emmanuel Macron spreekt van een „aanval” zonder doden. „Mijn gedachten zijn bij de gewonden”, zei hij.

De gedeeltelijk gemaskerde verdachte is vastgelegd op een beveiligingscamera. Kort voor de explosie kwam hij aan met een fiets en liet hij een tas achter voor de deur van bakkerij Brioche Dorée.

Twitter avatar PoliceNationale Police nationale [#Lyon] #AppelÀTémoins pour retrouver l’homme suspecté d’être l’auteur de l’attentat.
Si vous avez des informations, appelez le 197.
#AidezNous, votre témoignage peut être déterminant. https://t.co/HcPc43nl9d

Verwondingen niet levensbedreigend

Slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen aan hun benen. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de verwondingen niet levensbedreigend. De terrorisme-eenheid van de Franse politie heeft een onderzoek gestart naar de explosie. De politie behandelt de zaak als een poging tot moord.

Minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken schrijft op Twitter dat hij naar aanleiding van de situatie in Lyon overal in Frankrijk extra beveiliging heeft bevolen.

Twitter avatar CCastaner Christophe Castaner Suite à l’explosion survenue à #Lyon, je viens d’adresser des consignes de vigilance à l’ensemble des préfets pour renforcer la sécurité des sites accueillant du public et des événements sportifs, culturels & cultuels.
Je suis la situation en lien avec @prefetrhone et le parquet.

Dit bericht is in de nacht van vrijdag op zaterdag geactualiseerd.