18 nieuwe aanklachten VS tegen Assange waaronder spionage

Julian Assange zou de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar hebben gebracht. Hij publiceerde duizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Julian Assange zit momenteel een gevangenisstraf uit in het Verenigd Koninkrijk.
Julian Assange zit momenteel een gevangenisstraf uit in het Verenigd Koninkrijk. Foto Matt Dunham/AP Photo

De Verenigde Staten hebben achttien nieuwe aanklachten ingediend tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Assange de Amerikaanse spionagewet overtreden met het delen van staatsgeheimen.

Assange zou de veiligheid van de VS in gevaar hebben gebracht door het openbaren van documenten over onder meer de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij publiceerde onder meer de namen van Afghaanse en Iraakse informanten, onder wie burgers, journalisten, religieuze leiders en mensenrechtenactivisten. Die informatie was afkomstig van gehackte computers.

Daarbij zou Assange hebben samengewerkt met de militaire klokkenluider Chelsea Manning. Zij, toen nog Bradley Manning, kreeg in 2013 al een celstraf opgelegd, voor het lekken van staatsgeheime informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan. Vorige maand werd Assange al aangeklaagd voor samenzwering met Manning.

Lux et Libertas Lees ook: Alleen de rechter kan Assanges zelfgebouwde labyrint afbreken

Uitlevering

De Wikileaks-oprichter werd vorige maand aangehouden, nadat hij uit de ambassade van Ecuador in Londen was gezet. Daar had hij zeven jaren ondergedoken gezeten. Na zijn arrestatie vroegen de VS al direct om officiële uitlevering van Assange door het Verenigd Koninkrijk.

Ook Zweden heeft gevraagd om uitlevering van Assange, in verband met de heropening van een verkrachtingszaak waarin de Wikileaks-oprichter verdachte is. Hij zit op dit moment in Londen een gevangenisstraf uit van vijftig weken voor het overtreden van de borgtochtregels omtrent die zaak in 2012.

Correctie (24 mei): In een eerdere versie van dit artikel werd geschreven dat Assange en Manning de geheime documenten zouden hebben verkregen door het hacken van computers. Dat is hierboven aangepast.