TNO Schieten op pantserauto

Foto TNO

Bij de vestiging van onderzoeksinstituut TNO in Ypenburg, Den Haag, wordt een gepantserde personenauto beschoten met honderden kogels, die een snelheid van 300 tot 1500 meter per seconde hebben. Door het draaien en kantelen van het platform kan de auto onder allerlei hoeken onder vuur worden genomen. Daarnaast wordt een granaat onder de auto tot ontploffing gebracht. De testruimte is een van de nieuwigheden in Ypenburg, waarmee de laboratoria tijdens een verbouwing van drie jaar zijn uitgebreid. De nieuwe en aangepaste ruimten, zoals de schietbaan voor klein-kaliber-minutie (bijvoorbeeld pistolen), worden donderdag feestelijk her-ingewijd door minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA). Voor defensie doet TNO met 800 medewerkers onderzoek aan onder veel meer lasertechnologie, opsporing van explosieven, bescherming tegen gif-aanvallen en afweer tegen supersnelle raketten. Bescherming van (militaire) voertuigen is een belangrijk onderzoeksgebied. Zware voertuigen worden getest op het andere platform (op de voorgrond), dat tot 40.000 kilo kan dragen. Ook die worden onder allerlei hoeken bestookt met bommen en granaten, op de zwakste plekken. Zo kunnen ook nieuwe beschermingsmiddelen tegen bijvoorbeeld mijnen worden getest op hun effectiviteit.