Opinie

Seksauto

In 010

Op de Henegouwerlaan staat een bont gekleurd autootje. Je kan het niet missen: het geel, groen, oranje en rood schreeuwt je van verre tegemoet. Het is zo’n 45 kilometer-ding, een brommobiel. Toen ik dichterbij kwam, viel me nog iets anders op. Een sticker op het zijraam: zin in seks?

Op de voorruit prijkte een meisjesnaam. De vraag kwam dus van een vrouw, concludeerde ik. Maar achterop zag ik weer een portretje van een stoere kerel, met daaronder de uitroep ‘bitch’. Het zou dus evengoed een man kunnen zijn. Verwarrend. Wat me in elk geval duidelijk werd: de berijder zelf had geen erotische bedoelingen. Anders had hij/zij wel een uitroepteken geplaatst: zin in seks!

Dat er een vraagteken stond, zou kunnen duiden op een meer dan oprechte belangstelling in de medemens. Of op een grootschalige enquête. Onder de deken achterin de auto zouden vast allerlei instructies liggen, vermoedde ik. Maar, vroeg ik me af, hoe zou de passant zijn antwoord in die brommobiel moeten krijgen? Allereerst rijden de meeste auto’s harder dan 45 km, waardoor ze de sticker niet eens zouden zien. En ten tweede, waar moet je stoppen om de informatie door te brieven?

Maar wacht eens even, het autootje stond natuurlijk niet voor niets langs het Maastunneltracé. Altijd files hier, dus volop mogelijkheden om rustig formulieren in te vullen. Hoe slim! Ik zag het al helemaal voor me. Ellenlange lijsten met vragen als: heeft u een doodenkele keer, nooit of helemáál nooit zin in seks? En als het dan toch per se moet, waar dan ’t liefst: thuis, in de caravan of in de brommobiel?

De eigenaar van het 45 kilometer-autootje zou het allemaal braaf en stoïcijns noteren, om vervolgens de uitslag verveeld door te mailen naar de opdrachtgever. Hij/zij was vast enquêteur bij het Ministerie van Volksgezondheid. Of bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Misschien het stadhuis. In elk geval een officiële instantie.

Mijn hemel, dat het zo lang duurde eer het me duidelijk werd! Een brommobiel in regenboogkleuren aan de Henegouwerlaan, met een fluïde eigenaar. Hoe helder wil je het hebben? Dit kon niets ander zijn dan een grootscheeps Maastunnel-onderzoek naar de seksbeleving van LHBTI’ers.