In beeld

‘s Nachts laaien de rellen in Jakarta op

Indonesië staat onder spanning nadat de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen bekend is geworden, begin deze week. Joko Widodo won, maar aanhangers van de verliezende kandidaat Prabowo Subianto legden zich daar niet bij neer. Twee dagen lang gingen ze de straat op, vooral ’s avonds en ’s nachts kwam het tot rellen. Het is de eerste keer sinds Indonesië in 1998 democratisch werd dat een deel van de inwoners het resultaat van de verkiezingen niet wil accepteren.
De politie en het leger waren voorbereid op ongeregeldheden. Met enkele tienduizenden kwamen ze uit het hele land naar hoofdstad Jakarta.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Volgens de politie was een kleinere groep onruststokers ’s avonds voor het geweld verantwoordelijk en waren de rellen gepland. Sommigen zouden betaald zijn voor het rellen. Bij het fouilleren trof de politie enveloppen met contant geld aan. Bij de rellen vielen in de nacht van dinsdag op woensdag zes doden en ongeveer tweehonderd gewonden.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Aanhangers van oud-generaal Prabowo Subianto geloven dat de uitslag niet klopt en dat de verkiezingscommissie partijdig is. Prabowo verloor weliswaar met ongeveer zeventien miljoen stemmen van Widodo, maar daarmee kreeg hij alsnog van een flink deel van de bevolking steun: 44,5 procent stemde op hem, tegen 55,5 procent voor Widodo. Prabowo had in de campagne ook de steun van radicale moslimgroepen.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Hoe de doden zijn gevallen is nog niet duidelijk. De politie zegt niet met scherp te hebben geschoten, alleen met rubberkogels. De politie heeft een aantal vuurwapens in beslag genomen en zei op een persconferentie dat ‘derde partijen’ de onrust wilden gebruiken om extra te provoceren.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
President Joko Widodo zei dat zijn diensten de situatie onder controle hebben. Vicepresident Jusuf Kalla riep Prabowo op om zijn aanhangers terug te fluiten, hij zei dat de rellen voor iedereen slecht zijn. Kalla bracht het jaar 1998 in herinnering, toen vielen er ongeveer duizend doden bij onrust die ontstond rond het aftreden van oud-dictator Soeharto. Woensdagnacht moest de politie nog flink in actie komen, maar donderdagmorgen leek de situatie in Jakarta relatief rustig.
Foto Dita Alangkara/AP
Een gewonde agent wordt door zijn collega's geholpen. Volgens de laatste berichten zouden bij de protesten in totaal acht doden zijn gevallen en meer dan 700 gewonden.
Foto Antara Foto/Rusyidi Zain/Reuters
De brede straat voor het gebouw van Bawaslu, de nationale toezichthouder op de verkiezingen, was het centrum van de demonstraties. Maar tijdens gebed is even geen plaats voor onrust – mobiele brigade en demonstranten gingen ook gerust samen in gebed. En ze braken samen het vasten na zonsondergang, het is ramadan.
Foto Adek Berry/AFP
Een waterkanon moet helpen om de menigte uit elkaar te krijgen.
Foto Antara/Dhemas Reviyanto/Reuters
De politie zou honderden arrestaties hebben verricht.
Foto Bagus Indahono/EPA
De politie gebruikt traangas om de demonstraties op te breken. De relschoppers smeren tandpasta op hun gezicht om de effecten van het traangas te verminderen, net zoals journalisten en de mobiele brigade zelf.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
De politie in actie in hartje Jakarta.
Foto Antara/Galih Pradipta/Reuters
De verkiezingen waren al op 17 april, maar het tellen van de stemmen duurde ruim een maand. Alle voorlopige uitslagen wezen er al op dat Widodo had gewonnen, maar Prabowo beweerde steeds dat híj had gewonnen. Hij stapt naar de rechter, maar dat deed hij in 2014 ook en het lijkt er niet op dat hij nu meer bewijs heeft voor stembusfraude.
Foto Dita Alangkara/AP
Auto’s en eetkarretjes gingen in vlammen op tijdens de rellen. Helikopters vlogen met grote emmers water af en aan om het vuur te blussen.
Foto Bay Ismoyo/AFP
Dit is in het westen van de stad.
Foto Antara/Sigid Kurniawan/Reuters
Het L-gebaar betekent steun voor Prabowo, hij was de nummer 2 op de kieslijst. Eén wijsvinger in de lucht betekent steun voor Widodo, nummer 1 op de lijst.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Overdag verliepen de protesten relatief vreedzaam. Dit is woensdag, in het midden van Jakarta, bij het gebouw van de toezichthouder op de verkiezingen Bawaslu.
Foto Bagus Saragih/AFP
Het is de eerste keer sinds Indonesië in 1998 democratisch werd dat een deel van de inwoners het resultaat van de verkiezingen niet wil accepteren en het tot grotere ongeregeldheden is gekomen. Tegelijk namen politieke partijen die Prabowo in de campagne wel steunden, nu afstand van de demonstraties. Zij riepen op om de uitslag te accepteren en respecteren.
Foto Antara/Hafidz Mubarak A/Reuters