Juliette Cohrs verloor haar vader vlak voor haar achtste verjaardag.

Foto Khalid Amakran

Interview

‘Ik weet nog steeds niet wat dat is, dood’

Jong! Deze week in de rubriek Jong!: Juliette Cohrs (13) verloor haar vader een dag voor haar achtste verjaardag. „Ik weet nog steeds niet waar hij is. Hij is ineens weg.”

Brandweerauto

„Veel mensen zeggen dat mijn zus en ik erg op elkaar lijken. Ik word ook wel mini-Alex genoemd. Wel grappig. Het boeit haar meer hoe ze eruit ziet. Als mijn haar niet helemaal goed zit of ik heb een niet-geweldige outfit aan, dan kan mij dat minder schelen. Zij zit op zolder. Ze heeft een eigen badkamer, waar ik heel jaloers op ben. Ik deel een badkamer met mijn moeder. Ik heb wel een grotere douche. Vroeger ging mijn zus mij filmen, dan ging ik het nieuws presenteren. Ik bedacht bijvoorbeeld dat een brandweerauto een huis was binnengereden. Ik keek altijd Jeugdjournaal. Ik wil graag presentatrice worden.”

Ineens weg

„Mijn vader is overleden toen ik zeven was. De volgende dag werd ik acht. Ik vind mijn verjaardag niet zo leuk meer, eerlijk gezegd. Hij is tien maanden ziek geweest. Daar kan ik me niet veel van herinneren. Ik vind het nog steeds lastig dat hij dood is. Ik weet nog steeds niet waar hij is. En wat dat is, dood. Hij is ineens weg. Vroeger moest ik er vaak om huilen. Ik ben een tijdje niet naar school gegaan. Mijn moeder liet ons daar vrij in. Dan bleef ik thuis in mijn pyjama. Of mijn oom of opa en oma namen ons mee iets leuks doen. Zwemmen, naar het strand. Of we waren een weekend bij mijn opa en oma. Zij wonen op het platteland, in de Achterhoek. Je wordt ook heel moe van verdriet. Dan kun je daar uitrusten.”

Zwarte piste

„We gaan ongeveer een keer per maand naar het graf. Dat is wel prettig. Dat je er weer even bent. Het is toch je vader. Hij was heel erg lief. Als we ruzie hadden, mijn moeder en ik of wij met zijn drieën, was mijn vader altijd degene die het kon oplossen. Dan wilde hij dat we gingen praten. Het maakte niet uit hoe, we moesten het goedmaken. Hij kon goed skiën, voetballen en tennissen. Een keer wilde hij van de zwarte piste af. Dat lukte ons niet, dan zouden we om de minuut vallen. Toen heeft hij mijn zus en mij zo onder zijn arm genomen. We gingen altijd met zijn vieren op vakantie. Ik ben in China geweest toen ik drie was, en in Zuid-Afrika. Dat was toen mijn vader net was overleden. We hebben de Big Five gezien.”

Juliette Cohrs verloor haar vader vlak voor haar achtste verjaardag.
Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran

Beetje boos

„Groep 3 heb ik overgeslagen omdat ik al kon lezen. Soms merk ik wel dat ik een jaar gemist heb. Ik kon lezen, maar rekenen ging niet heel goed. Sommen met plus en min vind ik nog steeds moeilijk. In groep 7 bleef ik zitten. Het ging allemaal niet meer. Mijn vader was net overleden, ik wilde terug naar groep 6. Anders zou ik ook op mijn tiende al naar de middelbare school gaan. De meester heeft me naar havo/vwo in plaats van vwo gestuurd omdat het in groep 6 niet zo goed ging. Daar was ik een beetje boos om. Ik wil heel graag naar het vwo. Dat heb ik in mijn hoofd. Dus dan moet het ook gebeuren.”