Brieven

Brieven NRC Handelsblad 23/5/2019

Veeteelt

Kom dan praten!

Varkenshouder John van Paassen uit in zijn brief Activisten zetten de wereld op zijn kop (21/5) zijn ongenoegen over de stalbezetting in Boxtel. Tussen de regels staat dat een hardere aanpak op zijn plaats was geweest. Hij voert aan dat in Nederland „bijna 100 procent van het vlees in de winkel het Beter Leven-keurmerk” heeft. Dat klopt, maar het dierenwelzijn is bij een ster nog steeds teleurstellend. Bovendien wordt 75 procent geëxporteerd en valt daarmee buiten het keurmerk. „Door de handen ineen te slaan en het gesprek aan te gaan krijgen dieren echt een beter leven”, schrijft Van Paassen. Al sinds de oprichting (1997) proberen wij, tevergeefs, het gesprek aan te gaan met varkenshouders. Uit een recente enquête van Pig Business blijkt dat maar 13,4 procent van hen het een goed idee vindt met ons te praten. Maar, als Van Paassen en anderen dat wél willen, dan weten ze ons te vinden.


directeur Varkens in Nood

Schoenen

Demoniseer de hak niet

Na wéér een artikel over die ‘vreselijke’ hoge hakken haal ik mijn schouders niet meer op (Waarom draag je schoenen uit de hel?, 18/5). Ik loop al meer dan een halve eeuw op hoge hakken, niet van die vier/vijf centimeter-dingen maar op echte hakken. Dat doe ik omdat ik dat leuk vind. Ik heb geen verkorte kuitspieren, geen pijnlijke voeten en ben er nooit door gevallen. Blote voeten lopen lekker, maar de lol die ik heb in het dansante gevoel van op hakken lopen wil ik niet missen. De associaties van dwang en overdreven seksuele uitstraling laat ik voor andermans rekening. Ik kan me nu voorstellen hoe het moet voelen om vrijwillig een hoofddoek te dragen en dan aldoor over ‘dwang’ te horen.

Kernenergie

En ’t afvalprobleem dan?

Het opinieartikel Geen groene economische groei zonder kernenergie (16/5) rept met geen woord over het resulterende radioactieve afval. Het is niet aangetoond of en hoe dat veilig kan worden beheerd gedurende de duizenden jaren dat het blijft stralen. Zo antwoordde de verantwoordelijke staatssecretaris Van Veldhoven vorig jaar op Kamervragen dat er nog veel onderzoek moet plaatsvinden om te komen tot een complete veiligheidsstudie hierover.


gepensioneerd universitair docent UT

Europese verkiezingen

Samen tegen samen

Interessant dat vertegenwoordigers van zes Europese partijen, te weten: Geert Wilders (PVV, Nederland), Matteo Salvini (Lega, Italië), Jörg Meuthen (AfD, Duitsland) Marine Le Pen (RN, Frankrijk), Vaselin Marehki (Volya, Bulgarije) en Tomio Okamura (PSD, Tsjechië) zich op Europees niveau broederlijk verenigd hebben, om gezamenlijk tegen een verenigd Europa te zijn (Europese ‘patriotten’ lanceren hun aanvalsplan op Brussel, 18/5).

Correcties/aanvullingen

Namenmonument

Bij het interview met burgemeester Femke Halsema over het Holocaust Namenmonument in Amsterdam (Stop die twisten over monument, 20-5, p. 10-11) is per ongeluk een artist’s impression afgedrukt van een eerder ontwerp van het monument op een andere locatie, en niet het huidige ontwerp voor aan de Weesperstraat.

Miljoen

In het artikel Turken zijn pro-Erdogan media beu (21/5, p. C4-5) staat dat de website BBC Turkçe 2,5 unieke bezoekers trekt. Dat moet zijn 2,5 miljoen.

Osmanovic

In de tv-recensie Zap (21/5, p. C9), Het antwoord van beschaving op barbarij, is de naam van een van de hoofdpersonen in de documentaire The trial of Ratko Mladic verkeerd gespeld. Zij heet Saliha Osmanovic.