Botswana laat olifantenjacht weer toe

Het verbod op de olifantenjacht in Botswana uit 2014 wordt weer opgeheven. Volgens tegenstanders van het verbod zorgen de dieren voor veel schade en gewonden.

Met meer dan 130.000 olifanten heeft Botswana de grootste olifantenpopulatie van Afrika.
Met meer dan 130.000 olifanten heeft Botswana de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Foto Getty Images/iStock

In Botswana mag binnenkort weer op olifanten worden gejaagd. De regering van het Zuid-Afrikaanse land heeft besloten om een ban op de jacht na vijf jaar op te heffen vanwege het toenemend aantal conflicten tussen mensen en de dieren. Dat maakte het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Toerisme woensdagavond bekend.

Ook de jacht op ander groot wild mag weer worden geopend. Een toenemend aantal roofdieren doodt volgens het ministerie steeds vaker vee, en zorgt zo voor grote schade voor boerenbedrijven.

Met meer dan 130.000 olifanten heeft Botswana de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Volgens tegenstanders van het afschotverbod ligt dat aantal echter veel hoger, en zorgen de dieren voor problemen bij boeren door onder meer oogsten te vernielen. Bij confrontaties raken ook geregeld mensen gewond. Soms vallen er zelfs doden.

De olifantenjacht zal daarom weer worden toegelaten op een „gecontroleerde en ethische manier”, aldus het ministerie. Jagers moeten zich ook houden aan regels voor natuurbehoud. Vanaf wanneer de jacht weer wordt toegelaten, heeft het ministerie nog niet bekendgemaakt.

Toerisme

Het jachtverbod werd in 2014 ingevoerd door toenmalig president Ian Khama. Destijds bleek uit een grootschalig onderzoek dat de olifantenpopulatie op het Afrikaanse continent tussen 2007 en 2014 met 30 procent afgenomen.

Lees over de strijd tegen stroperij in Afrikaanse natuurparken: Voor het wilde dier moet alles wijken

De beslissing om het jachtverbod op te heffen kan op kritiek van natuurorganisaties rekenen. Daarnaast heeft ze mogelijk ook een negatief effect op het toerisme in Botswana. Het land trekt veel mensen omdat het bekendstaat om zijn natuurbehoud. De toerismesector is de op een na grootste inkomstenbron van het land.