Banksy is even in Venetië – en wordt weggestuurd

Banksy op de Biënnale De anonieme Britse kunstenaar Banksy was even op de Biënnale van Venetië. Hij liet er een olieverfschilderij in negen delen zien en maakte een muurschildering.

‘Venice in oil’ van Banksy op het San Marcoplein in Venetië, met ernaast achter de krant (mogelijk) de kunstenaar zelf.
‘Venice in oil’ van Banksy op het San Marcoplein in Venetië, met ernaast achter de krant (mogelijk) de kunstenaar zelf. Foto Instagram @Banksy

Banksy heeft weer toegeslagen, ditmaal in Venetië, waar vorige week de toonaangevende internationale kunstmanifestatie voor het publiek werd geopend. De anonieme Britse kunstenaar deed zich als straatkunstenaar voor op het San Marcoplein, waar hij al snel door de politie werd weggestuurd.

Op Instagram heeft de kunstenaar woensdag een geestig filmpje geplaatst van zijn kunstproject. Te zien is hoe hij op een enorme ezel een groot, uit negen delen bestaand stadsgezicht van Venetië installeert: een cruiseschip dat de beroemde stad vermorzelt. ‘Venice in oil’ staat op een bordje naast de compositie.

Omstanders lijken belangstelling voor het kunstwerk te hebben, maar al snel dienen zich twee politieagenten aan die de door een hoed en sjaal onherkenbare kunstenaar van het San Marcoplein sturen. Het filmpje eindigt met een shot van een groot cruiseschip in de haven van de stad.

Een bewoner van de stad toont interesse voor het nieuwste werk van Banksy op het San Marcoplein in Venetië. Foto Instagram @Banksy

Op Instagram begeleidt Banksy zijn filmpje met een korte verklaring: „Zie hoe ik mijn stand installeer op de Biënnale van Venetië. Ondanks dat het ’t grootste en meest prestigieuze kunstevenement ter wereld is, ben ik om de een of andere reden nog nooit uitgenodigd.”

In de stad liet Banksy nog een muurschildering achter van een jonge migrant met een reddingsvest.