Staalgigant British Steel in surseance, mogelijk 25.000 banen in gevaar

Gesprekken over een noodkrediet strandden, waardoor British Steel niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

De staalfabriek van British Steel in het Noord-Engelse Scunthorpe.
De staalfabriek van British Steel in het Noord-Engelse Scunthorpe. Foto Scott Heppell/Reuters

British Steel, de tweede staalproducent van het Verenigd Koninkrijk, heeft woensdag uitstel van betaling gekregen. Britse media melden dat de gesprekken tussen de regering in Londen en de staalfabrikant over een noodkrediet van 30 miljoen pond zijn stukgelopen, waardoor het bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

De fabriek blijft tijdens de surseance doorproduceren en ook de leveringen aan klanten gaan door. Accountantskantoor EY wordt aangesteld als curator. De Britse premier May maakte woensdagmiddag bekend dat haar regering een overbruggingsvergoeding betaalt, zodat de fabriek in het Noord-Engelse Scunthorpe voorlopig open blijft. Er wordt nu gezocht naar een koper, zo laat de Britse handelsminister Greg Clark weten.

Bij een faillissement zouden de vijfduizend werknemers van British Steel hun baan verliezen. In de keten van aan- en toeleveranciers rondom British Steel zouden nog eens 20.000 andere banen risico lopen, waarvan een deel in Nederland.

Last van Brexit-onzekerheid

In 2016 werd het noodlijdende staalbedrijf door investeerder Greybull voor het symbolische bedrag van 1 pond overgenomen van het Indiase Tata Steel. Greybull leek erin te slagen British Steel weer winstgevend te maken, maar kon niet voorkomen dat het bedrijf opnieuw in de problemen kwam.

De Britse regering verstrekte al eerder een noodlening van 120 miljoen pond (135 miljoen euro) zodat British Steel emissierechten kon kopen die het nodig had om aan Europese richtlijnen te voldoen. Verder gaan was volgens minister Clark „onwettig”.

British Steel heeft last van de onzekerheid rond de Brexit, die er volgens the Guardian mede voor gezorgd heeft dat de fabriek in Scunthorpe 25 procent minder bestellingen binnenkreeg. Eigenaar Greybull laat woensdag weten er alles aan gedaan te hebben, maar dat de uitdagingen van de Brexit „onoverkomelijk” waren. Ook de ongunstige wisselkoers van het Britse pond speelt het bedrijf parten.