‘Rebellen en dwarsdenkers’

Özcan Akyol schrijft essay voor ‘rebelse’ Boekenweek 2020

Özcan Akyol (1984) schrijft komend jaar het Boekenweekessay. Dat maakte organisator Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend. Het thema van de Boekenweek 2020 is ‘Rebellen en dwarsdenkers’. „We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen”, aldus directeur Eveline Aendekerk van CPNB. Özcan Akyol is zo’n persoonlijkheid, zegt ze. „Iemand die geen blad voor de mond neemt en ons dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken.” Akyol debuteerde in 2012 met Eus en is onder andere columnist voor het AD. Eerder werd bekendgemaakt dat Annejet van der Zijl het boekenweekgeschenk zal schrijven. De boekenweek is volgend jaar van 7 tot en met 15 maart. (NRC)