Flinke aardbeving treft Groningen

De beving had een kracht van 3,4. Het epicentrum lag in Westerwijtwerd, een dorp in de buurt van hoofdstad Groningen.

De Groningse vlag hangt bij een aantal huizen in het getroffen dorp Westerwijtwerd halfstok.
De Groningse vlag hangt bij een aantal huizen in het getroffen dorp Westerwijtwerd halfstok. Foto Kees van der Veen

De provincie Groningen is woensdagochtend opgeschrikt door een forse aardbeving. De beving had een kracht van 3,4, aldus het KNMI. Het epicentrum lag in Westerwijtwerd, een dorp op zo’n twintig kilometer ten noordoosten van hoofdstad Groningen. De beving is volgens het KNMI het gevolg geweest van gaswinning.

De beving vond plaats om 05.49 uur op drie kilometer diepte en is de op twee na zwaarste aardbeving ooit in Groningen gemeten. Bij regionale omroep RTV Noord kwamen honderden meldingen binnen van mensen die de beving hadden gevoeld. Ook in buurprovincie Drenthe werden schokken opgemerkt.

De nooddiensten hebben niet hoeven uitrukken, aldus de Veiligheidsregio Groningen. „Er is geen melding gemaakt van acuut gevaar, zoals instorting”, zegt een woordvoerder. „Maar dat zegt niets over schade.” Volgens het KNMI is de kans aanwezig dat „een beving van deze magnitude” schade veroorzaakt.

Rutte: ‘gaswinning veranderd in nachtmerrie’

Premier Mark Rutte noemde de beving „verschrikkelijk”. De VVD’er zei bij het WNL-programma Goedemorgen Nederland dat de gaswinning volgens hem is „veranderd in een nachtmerrie”. De Groningse commissaris van de Koning René Paas zei in een reactie dat hij wil dat Nederland zo snel mogelijk stopt met gaswinning. „Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is.”

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, die schademeldingen als gevolg van aardbevingen afhandelt, heeft opgeschaald om de binnenkomende meldingen te kunnen verwerken. In plaats van de gebruikelijk tien medewerkers zit er nu 25 man personeel aan de telefoons van het schadeloket. Aan het eind van de ochtend waren daar negentig meldingen binnengekomen, waarvan twaalf ernstig. Op een gemiddelde dag wordt er zo’n dertig keer gebeld.

Lees ook dit interview met de voorzitter van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

Een van de zwaarste bevingen

De beving had dezelfde kracht als de zwaarste aardbeving van 2018. Toen werd in januari Zeerijp getroffen en liepen duizenden huizen schade op. De zwaarste gemeten beving in Groningen had een kracht van 3,6 en vond plaats in 2012 bij Huizinge. In 2006 was er bij het dorp Westeremden een beving van 3,5.

De forse aardbevingen in Groningen van de afgelopen jaren zijn het gevolg van gaswinning. Een dag na de beving bij Zeerijp liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. Twee maanden later besloot het kabinet zelfs de gaswinning helemaal af te bouwen. In 2030 zal de productie naar nul zijn teruggebracht.

Woensdagmiddag zal de Tweede Kamer debatteren met minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) over gaswinning in Groningen. Dit debat stond al gepland.

Het epicentrum van de beving lag bij het dorpje Westerwijtwerd: