Fiscale afspraken

Shell erkent dat het geen winstbelasting betaalt in Nederland

Shell betaalt per saldo inderdaad geen winstbelasting in Nederland. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, en Alan McLean, hoofdverantwoordelijke voor belastingzaken bij het energieconcern, erkennen dat dinsdag in een interview met weekblad Elsevier. Ze bevestigen daarmee berichtgeving van dagblad Trouw, dat eind vorig jaar publiceerde uit gelekte stukken van de Belastingdienst.

Het olie- en gasbedrijf mag verliezen van buitenlandse dochters aftrekken van in Nederland gemaakte winst, omdat het hier zijn hoofdkantoor heeft. Zo komt de winst waarover Shell Nederland belasting moet betalen op papier uit op nul.

De Nederlandse tak van Shell (onder meer tankstations en raffinaderijen in Moerdijk en Pernis) maakte in 2016 en 2017 wel degelijk winst; volgens Elsevier 1 miljard respectievelijk 1,3 miljard euro. Door verrekening met hoge aftrekposten van het hoofdkantoor werd hierover geen winstbelasting betaald. De Nederlandse schatkist zou hierdoor over beide jaren zo’n 550 miljoen euro zijn misgelopen. Voor de NAM, voor de helft eigendom van Shell, is wel winstbelasting afgedragen. Dat was vorig jaar 230 miljoen euro en in 2017 97 miljoen.

Vanuit de landelijke politiek is scherp op Shells bevestiging gereageerd, onder meer door PvdA, GroenLinks en SP. „Nul, noppes, nada, niks. Dat is de winstbelasting die Shell betaalt in ons land. En wat zij niet betalen, betalen mensen meer”, aldus SP-leider Lilian Marijnissen dinsdag in een tweet.

Nadat Trouw Shells fiscale gedrag op basis van gelekte documenten naar buiten had gebracht, hebben Van Loon en McLean overwogen aangifte te doen van het lekken van vertrouwelijke informatie.

De Shell-bestuurders laten in het interview met Elsevier weten de kritiek niet eerlijk te vinden, omdat Shell wel andere belastingen afdraagt in Nederland. Bovendien zou het wegvallen van de winstbelasting volgens McLean het „natuurlijke gevolg” zijn van de belastingafspraken die in Nederland gelden. (NRC)