Excelsior degradeert uit de Eredivisie

De Rotterdammers werden uitgeschakeld door RKC Waalwijk. Verder plaatsten Sparta en De Graafschap zich voor de finales van de play-offs.

Marcus Edwards van Excelsior verstopt zich in zijn shirt na het verlies tegen RKC.
Marcus Edwards van Excelsior verstopt zich in zijn shirt na het verlies tegen RKC. Foto VI Images

Excelsior Rotterdam is na hekkensluiter NAC Breda de tweede club die uit de Eredivisie degradeert. Thuis kwamen de Rotterdammers woensdag niet verder dan 1-1 tegen RKC Waalwijk. De Brabanders wonnen vorige week thuis met 2-1, en gaan dus door naar de finale van de play-offs.

RKC kwam ook in het Van Donge & De Roo Stadion Woudestein op voorsprong, doordat Stijn Spiering zo’n tien minuten voor rust de 0-1 binnen kopte. Kort na rust bracht spits Elias Mar Omarsson Excelsior weer op gelijke hoogte, na een voorzet van Luigi Bruins.

Excelsior bleef de rest van het duel aandringen voor het RKC-doel en kwam na een rode kaart voor doelpuntenmaker Spierings zelfs nog met een man meer te staan. Veertig minuten en meerdere kansen later stond het echter nog steeds 1-1, waardoor Excelsior voor het eerst in vijf jaar weer degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie.

RKC, dat achtste werd in de Keuken Kampioen Divisie, speelt de finale om promotie naar de Eredivisie tegen Go Ahead Eagles. Dat versloeg op eigen veld FC Den Bosch.

Sparta tegen Cambuur

Later op de avond had Sparta geen problemen met het uitschakelen van Top Oss. Vorige week wonnen de Rotterdammers al met 0-2 in Oss, en die voorsprong werd voor eigen publiek uitgebouwd. Door doelpunten van Bart Vriends en Ragnar Ache (2 keer) werd het 3-0 voor Sparta.

De ploeg van Henk Fräser speelt zijn finale tegen De Graafschap, dat Cambuur Leeuwarden uitschakelde. In Doetinchem werd het 2-0, door twee doelpunten van Charlison Benschop.