In beeld

De leegte na de aanslagen in Sri Lanka

Het is ruim een maand geleden dat in Sri Lanka 258 mensen omkwamen bij een reeks zelfmoordaanslagen op kerken en hotels. Reuters-fotograaf en Pulitzerprijswinnaar Danish Siddiqui toont de leegte die zij achterlaten.
Pradeep Thusantha verloor zijn vrouw en drie kinderen bij de aanslag op Eerste Paasdag op de Sint Sebastiaan-kerk in Negombo. Ze sliepen met zijn allen in één kamer. Nu wil Thusantha het land verlaten.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Het schoolrooster van de veertienjarige Wishmi uit Negombo, die samen met haar zusje stierf bij de aanslag op de Paasmis. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat, al is onduidelijk hoe groot hun betrokkenheid is.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Dit huis in Negombo staat leeg, nu het echtpaar dat er woonde er niet meer is. De overheid probeert met hulp van buitenlandse recherchediensten als de FBI vast te stellen hoe groot de rol van IS is geweest.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Sri Lanka heeft in het verleden veel etnische spanningen gekend, maar die waren bijna nooit gericht tegen de christelijke minderheid. Die maakt ongeveer 6 procent van de bevolking uit. Het merendeel van de Sri Lankezen is boeddhist. Verder zijn er grote groepen hindoes en moslims.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De eigenaresse van deze naaimachine was de 49-jarige huisvrouw Kritika. Zij kwam om in de Sint-Sebastiaankerk, haar zoon raakte ernstig gewond. Haar echtgenoot was die dag ziek thuis gebleven.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
In deze straat in de hoofdstad Colombo speelden vroeger twee broertjes van 9 en 6, die samen met hun jongste broertje van elf maanden oud en hun ouders werden gedood in de Sint-Antoniuskerk.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Deze zestienjarige scholier stierf samen met zijn tante, oma en nog een familielid in Negombo. Enkele van de aanslagplegers zouden vooraf terreurtraining hebben gehad in Syrië of Turkije.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Deze kinderen waren 13, 10 en 7 toen zij werden gedood in de Sint-Sebastiaankerk in Negombo.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De timmerman die hier zijn brood verdiende stierf met zijn twee tienerkinderen. Zijn echtgenote is de enige overlevende van het gezin. De Sri Lankese regering had kort voor de aanslagen op 21 april een tip van een buitenlandse inlichtingendienst gekregen, maar handelde daar niet naar. Onduidelijk is nog wat er precies is misgegaan.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Alle zeven daders waren Sri Lankezen, de meesten hoger opgeleid en welvarend. Enkelen hadden in het buitenland gestudeerd.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De negenjarige Kevin was een van de slachtoffers in de Zion-kerk in Batticaloa, een stad in het oosten waar lang oorlog woedde tussen het leger en de separatistische Tamil Tijgers. Het leger won die oorlog in 2009 door grof geweld, waarbij duizenden doden vielen.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Hoewel de regering zegt dat alle daders zijn omgekomen of opgepakt en het land weer veilig is, is het toerisme ingestort. De aanslagen in Sri Lanka waren de eerste grote terreurdaad waarbij IS betrokken zou zijn, na het einde van hun kalifaat.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De dertienjarige Jackson uit Batticaloa was goed in basketbal. Hij was enig kind. Zijn vader zou willen dat hij met zijn zoon was meegegaan naar de kerk.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
In dit huis in Negombo woonde een gezin met kinderen van zes en vier jaar en elf maanden. Alle bezittingen worden nu weggegeven, daarna wordt het huis afgesloten.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De keuken van een 35-jarige huisvrouw die omkwam bij de aanslag in Batticaloa. Gevreesd wordt dat IS vaker aanslagen zal plegen in landen met een zwak veiligheidsapparaat, waar wel veel westerse toeristen komen.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De leraar van de negenjarige Kevin uit Batticaloa weet niet hoe hij aan zijn klasgenoten moet uitleggen dat hij er niet meer is.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
De chauffeur van deze autoriksja werd samen met zijn twee dochters gedood. Zijn echtgenote bleef gewond achter.
Foto Danish Siddiqui/Reuters