Brexitblog

Productie Britse auto-industrie op laagste punt sinds 2011 door Brexit

Naar aanleiding van de aangepaste Brexitdeal die Theresa May dinsdag presenteerde, heeft Andrea Leadsom haar ontslag ingediend bij de premier.

Nieuw blog

We sluiten dit Brexitblog af en bloggen hier verder.

Productie Britse auto-industrie op laagste punt sinds 2011 door Brexit

De Britse auto-industrie stevent af op de slechtste jaarresultaten sinds het dieptepunt van de economische crisis in 2011. In april hebben Britse automakers 70.971 auto’s geproduceerd, 44,5 procent minder dan in dezelfde maand in 2018. Dat meldt de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) donderdag.

De afname is een direct gevolg van de Brexit: een deel van de grootste fabrieken is geheel of gedeeltelijk stil komen te liggen in afwachting van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, die aanvankelijk op 29 maart gepland stond. Volgens SMMT-topman Mike Hawes vormen de cijfers hard bewijs voor de chaos die Brexit heeft veroorzaakt:

„De voortdurende instabiliteit heeft onbeschrijflijke schade aangericht. De angst voor een No Deal zorgt voor minder vooruitgang, uitstel van investeringen, ontslagen en de ondermijning van onze internationale reputatie.”

De auto-industrie heeft al langer te lijden onder de onzekerheden die zijn ontstaan door de moeizame Brexit-onderhandelingen. Al elf maanden achtereenvolgend krimpt de productie in het VK, onder meer door het gebrek aan investeringen. De afname in april is echter de grootste in tien jaar tijd.

De productie van motorvoertuigen is volgens persbureau Reuters goed voor zo’n 9 procent van de totale industriële productie in het Verenigd Koninkrijk.

Honda is een van de autobouwers die een fabriek heeft gesloten vanwege de Brexit. Foto James Beck/Bloomberg

Boris Johnson moet voor rechter verschijnen om 'leugens' tijdens Brexit-campagne

Boris Johnson, de mogelijke opvolger van Theresa May als premier van het Verenigd Koninkrijk, moet zich voor de rechter verantwoorden vanwege de beschuldiging dat hij tijdens de Brexit-campagne leugens heeft verkondigd over de Europese Unie. Dat heeft een rechter in Londen woensdag besloten, meldt persbureau Reuters.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, die volgens de dagvaarding onder meer foutief beweerde dat het Verenigd Koninkrijk per week 350 miljoen pond (397 miljoen euro) betaalde voor de EU, moet eerst voor een hoorzitting verschijnen in het Westminster Magistrates' Court en daarna voor een rechtszaak in de Crown Court. In de dagvaarding wordt Johnson beschuldigd van drie overtredingen als ambtenaar in een publieke functie.

Johnson, die van 2008 tot 2016 burgemeester was van Londen, zou voorafgaand aan het Brexit-referendum in 2016 het publiek hebben misleid. Volgens de rechter is daar vooralsnog geen bewijs voor, maar is er wel genoeg om een rechtszaak te beginnen. Johnson is een van de topkandidaten in de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook in de race om premier te worden.

De Conservatieve politicus, die in 2016 een van de voormannen was van de Leave-campagne, beweerde destijds dat de Britse EU-toelage beter aan de nationale gezondheidsdienst NHS besteed kon worden. Omdat het daadwerkelijke bedrag lager dan 350 miljoen pond bleek te zijn, werd Vote Leave door de toezichthouder op de statistiek op de vingers getikt.

Boris Johnson. Foto Hannah Mckay/Reuters

Ook milieu-minister Michael Gove stelt zich kandidaat voor premierschap

Na de kandidaatstelling van oud-minister Dominic Raab zaterdag, kondigt ook minister van Milieu Michael Gove aan een gooi te doen naar het Britse premierschap. Dat zei hij zondag tegen verslaggevers van Sky News.

Gove geldt als een prominente pro-Brexiteer, die graag wil zorgen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. „Ik geloof dat ik klaar ben om de conservatieve en unionistische partij te verenigen”, zei hij zondag tegen Sky News. „Ik ben klaar om te zorgen voor een Brexit en klaar om dit geweldige land te leiden.”

Tot nu toe hebben acht leden van de Britse Conservatieve Partij zich gemeld als beoogd partijleider en daarmee als premier. Tot de kandidaten behoren naast de grote favoriet Boris Johnson, ook voormalig Brexit-minister Dominic Raab, Andrea Leadsom, Jeremy Hunt, Rory Stewart, Esther McVey en Matt Hancock.

Lees ook: Wordt het onpeilbare Boris, kille Raab of een outsider?

Voormalige Brexit-minister Raab doet officieel gooi naar premierschap

Dominic Raab, de voormalige minister van Brexit, doet officieel een gooi naar het premierschap. In een artikel in de Mail on Sunday heeft hij aangekondigd de strijd aan te gaan met onder anderen Boris Johnson om leider van de Conservatieve Partij te worden. Degene die wint, wordt automatisch premier.

Volgens Raab is hij geschikt vanwege zijn geschiedenis als jurist bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn ervaring als Brexit-minister, een rol die hij nog geen half jaar vervulde. De aankondiging komt niet onverwacht, sinds de aankondiging van het vertrek van premier Theresa May ging Raabs naam al rond. De jurist is een uitgesproken Brexiteer, die ook bereid is om zonder deal uit de Europese Unie te vertrekken.

Raab in november 2018. Foto Matt Dunham

Inmiddels hebben zes Tories bekendgemaakt voor het premierschap te gaan. De andere bevestigde kandidaten zijn minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, minister van Internationale Ontwikkeling Rory Stewart, minister van Volksgezondheid Matt Hancock, de voormalige minister van Werk en Pensioen Esther McVey en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Volgens Skynews zullen mogelijk tot vijftien kandidaten meedoen aan de race.

Lees ook: Wordt het onpeilbare Boris, kille Raab of een outsider?

May benoemt 'remainer' Stride als nieuwe leider Conservatieven in Lagerhuis

De Britse regering heeft een vervanger gevonden voor Andrea Leadsom, de voormalige leider van de Conservatieve regering in het Lagerhuis die gisteren opstapte uit onvrede met Mays alternatieve Brexitdeal. Parlementariër Mel Stride neemt de functie op zich. Opvallend is dat Stride bekend staat als een 'remainer', terwijl Leadsom een groot voorstander van Brexit is.

Parlementariër Mel Stride. Foto UK Parliament by CC

Stride was sinds 2017 onderminister van Financiën voor de regering van premier May. Als leider van de Conservatieven in het Lagerhuis wordt hij verantwoordelijk voor de organisatie van alle regeringsaangelegenheden in het parlement, zoals wetsvoorstellen en ministeriële uitspraken.

Leider Conservatieven verlaat het Lagerhuis

Andrea Leadsom heeft haar ontslag ingediend bij premier Theresa May. Leadsom diende haar regering als minister van Klimaat, en was de laatste twee jaar leider van de Conservatieve delegatie in het Lagerhuis.

In haar ontslagbrief laakt Leadsom de alternatieve Brexitdeal die May dinsdag presenteerde, waarin ze onder meer een stemming over een eventueel tweede Brexitreferendum voorstelt. „Ik heb altijd gezegd dat een nieuw referendum voor verdeeldheid zal zorgen”, schrijft Leadsom. „Dat de regering nu toch zo'n concessie doet, kan ik niet steunen.”

Twitter avatar andrealeadsom Andrea Leadsom MP It is with great regret and a heavy heart that I have decided to resign from the Government. https://t.co/f2SOXkaqmH

Leadsom heeft er in het verleden op gehint wel oren te hebben naar het partijleiderschap van de Conservatieven. Die positie geeft automatisch recht op het premierschap, als May vertrekt. Dat doet ze wanneer haar deal heelhuids door het parlement komt. Het is echter twijfelachtig of er überhaupt een stemming komt. Aan beide zijden van het spectrum wordt om het aftreden van May geroepen. Nu ook door Leadsom: „Ik verzoek u nu de juiste beslissingen te nemen in het belang van het land, deze regering en onze partij.”

Leadsom dinsdag bij de ambtswoning van premier May. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

'Partijleden werken aan afzetting May'

Dinsdag presenteerde Theresa May het voorstel A New Brexit, een poging een stap dichterbij haar politieke tegenstanders te komen, zowel aan oppositiezijde als binnen haar eigen partij. Ze lijkt echter een tegenovergesteld effect te hebben gecreëerd. Aan beide zijden wordt steeds luider om haar aftreden geroepen. Een aantal leden van het Lagerhuis doet dat in het openbaar, maar op de achtergrond zouden ook concrete maatregelen genomen worden door leden van de Tories.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Ja, het politieke einde van May is al heel vaak aangekondigd, maar zo direct en hard heb ik de Britse politieke pers nog nooit gehoord. https://t.co/yB4QTnlyvJ

Minister: “it’s over. You may not see the result today but it’s happened. You might have to wait till Friday for the podium but she’s done.”

— Harry Cole (@MrHarryCole) May 22, 2019

Het conservatieve parlementslid Tom Tugendhat roept zijn partijleider en premier in een opiniestuk in The Financial Times op om de eer aan zichzelf te houden: „Leiderschap is belangrijk, maar is al te lang niet meer aanwezig in onze partij. Daar kan alleen verandering in komen als er een nieuwe premier komt, die frisse energie in dit anders dode proces steekt.”

'Een vernedering'

Zijn collega Priti Patel noemde het dinsdag gepresenteerde plan voor draaiende camera's een laatste vernedering, die in haar ogen onacceptabel is. Haar collega John Whittingdale zegt dat May conservatieven één voor één van de partij wegjaagt. Er is nieuw bloed nodig, vindt hij.

May spreekt woensdagmiddag in het Lagerhuis tijdens de Prime Minister's Questions, het Britse equivalent van het vragenuurtje. Daar zal ze haar dinsdag gepresenteerde wetsvoorstel verder uitleggen. Een anonieme partijgenoot omschrijft de bijeenkomst tegenover de BBC niettemin als haar „afscheidsfeestje”.

Vertrouwensstemming bij Conservatieven

Bij de Conservatieven is in december intern al eens een vertrouwensstemming over het aanblijven van May gehouden. Die won de premier, en de partijregels schrijven voor dat het minimaal een jaar moet duren voor zo'n stemming nog eens wordt gehouden. Een aantal hooggeplaatste Tories zal de partijleiding volgens de BBC daarom vragen om aanpassing van het partijreglement, waardoor al eerder over de positie van May gestemd kan worden.

Een woordvoerder van May zegt tegen persbureau Reuters dat May zich voor nu concentreert op het volbrengen van haar taak. „En afgaande op de afgelopen 24 uur is dat een flinke.”

Teruglezen

Welkom in een nieuw Brexitblog. Het oude lees je hier terug.