Recensie

Recensie Muziek

Aldous Harding blijft geheimzinnig

Folkzangeres Aldous Hardings derde album Designer krijgt veel lof om de ongrijpbare schoonheid. Maar het is de vraag of ongrijpbaar en schoonheid samengaan. De 28-jarige, Nieuw-Zeelandse roept vaardig een sfeer op – melancholisch of juist lichtvoetig – en geeft de aanzet tot een liedstructuur. Maar vervolgens blijft de melodie enigszins in de lucht hangen. Of ze is er wel, maar zo subtiel dat ze snel verwaait. Hardings zang is al net zo’n contradictie: gedecideerd en aarzelend tegelijk. Haar sjieke en statige stem werd in nostalgische galm gedompeld. De liedjes kabbelen (‘Damn’) of frapperen als de losse eindjes plotseling worden samengeknoopt, zoals in ‘The Barrel’. Zo ontstaat een merkwaardige spanning tussen onvervulde beloften en het plezier in Hardings eigenwijsheid: ze verkiest de ongrijpbaarheid boven melodische ideeën en vocale kracht. Het maakt Aldous Harding niet minder geheimzinnig.

Live: 1/6, Best Kept Secret, Hilvarenbeek. 27/11, Paradiso, Amsterdam.