VS stellen restricties tegen Huawei 90 dagen uit

Het uitstel van de sancties is bedoeld om telecombedrijven die afhankelijk zijn van Huawei-apparatuur tijd te geven om alternatieven te vinden, aldus minister van Handel Wilbur Ross.

Het logo van Huawei in een winkel in Beijing op maandag.
Het logo van Huawei in een winkel in Beijing op maandag. Foto Fred Dufour / AFP

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft handelsbeperkingen tegen het Chinese telecombedrijf Huawei met drie maanden uitgesteld. Die stap is volgens het ministerie nodig om ontwrichting voor bestaande klanten te beperken, meldt persbureau Reuters.

Van de regering van president Donald Trump, die Huawei uit veiligheidsoverwegingen op een zwarte lijst heeft geplaatst, mag Huawei Technologies de komende negentig dagen Amerikaanse goederen kopen om bestaande netwerken te onderhouden en software-updates te leveren aan bestaande Huawei-telefoons.

Huawei, de grootste producent van telecomapparatuur ter wereld, mag geen Amerikaanse onderdelen kopen om nieuwe producten te maken zonder licenties. Die worden het bedrijf waarschijnlijk ontzegd.

Het uitstel is bedoeld om telecombedrijven die afhankelijk zijn van apparatuur van Huawei tijd te geven om alternatieven te vinden, zei minister van Handel Wilbur Ross maandag in een verklaring.

„Deze vergunning maakt het bestaande gebruikers van mobiele telefoons van Huawei en broadbandnetwerken in afgelegen gebieden mogelijk om het gebruik voort te zetten.”

Lees ook: Techoorlog treft Huawei in het hart

De regeling, die van kracht blijft tot 19 augustus, geeft aan dat veranderingen aan de productieketen van Huawei waarschijnlijk directe, ingrijpende en onbedoelde gevolgen hebben voor klanten van het bedrijf.

„Het doel lijkt te zijn om te voorkomen dat internet-, computer- en mobiele telefoonsystemen crashen”, aldus Kevin Wolf, een voormalige medewerker van het ministerie van Handel, tegen Reuters.