Pieter Heerma na vertrek Sybrand Buma fractievoorzitter van het CDA

Opvolging

Pieter Heerma is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. De fractie heeft gestemd, maar Heerma had geen tegenkandidaten. Heerma (42) dankte zijn voorganger Sybrand Buma voor het werk dat hij verricht heeft en het „gevoel van veiligheid en vertrouwen” dat hij geboden heeft. Zijn fractie, negentien man sterk in de Tweede Kamer, dankte hij voor de steun die hij kreeg.

„Ik sta hier niet met een heel groot gevoel van ambitie, maar vooral met een gevoel van plichtsbesef”, zei Heerma. Hij zei de partij te willen leiden richting 2021, als de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen op de agenda staan. Hij sprak niet direct de wens uit om ook daarna de partij te leiden.

Het CDA moest op zoek naar een nieuwe fractievoorzitter omdat Sybrand Buma burgemeester wordt in Leeuwarden. Buma leidde de partij sinds 2012. Samen met Heerma onderhandelde hij mee over de vorming van het kabinet-Rutte III.

Pieter Heerma is de zoon van Enneüs Heerma, die ook fractievoorzitter was van de partij. Als mogelijke opvolger voor Buma als partijleider bij de Kamerverkiezingen worden vooral de namen van de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier) genoemd. Zij konden Buma niet direct opvolgen als fractievoorzitter, omdat ze bij de vorige verkiezingen niet op de lijst stonden. De volgende Tweede Kamerverkiezingen staan gepland op 17 maart 2021. (NRC)