Limburgse politie houdt grote actie tegen Albanese henneptelers

In tientallen woningen rond Sittard en Geleen wordt vermoedelijk wiet gekweekt. Er zijn zestien arrestaties verricht.

Archiefbeeld. De politie deed invallen in tientallen panden, ook in het buitenland.
Archiefbeeld. De politie deed invallen in tientallen panden, ook in het buitenland. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie in Zuid-Limburg heeft dinsdag invallen gedaan in tientallen woningen en bedrijfspanden waar „vooral personen van Albanese afkomst” zich bezig zouden houden met hennepteelt. Daarbij werden zestien personen gearresteerd.

De politie viel in totaal twintig panden binnen. In tien hiervan trof zij inderdaad hennep of een hennepkwekerij aan. De agenten ruimden 12.000 hennepplanten en legden beslag op 140.000 euro cash, negen panden en een „grote hoeveelheid valse identificatiebewijzen”. Ook hebben agenten een vuurwapen aangetroffen en een auto in beslag genomen.

De politie ging naar de telers op zoek naar aanleiding van stukken die in 2016 werden gevonden in een Geleense wietkwekerij. Uit de documenten bleek een verband met een onderneming in die stad, die voor tientallen panden rekeningen bleek te betalen. Officieel hield dat bedrijf zich bezig met legale activiteiten zoals autoverhuur en betaaldiensten, maar volgens de politie hielp de firma ook criminelen met onder meer illegale betalingen. Het bedrijf heeft ook filialen in België en Duitsland.

Lees ook: ‘Het is zinvoller een drugslab te observeren dan op te rollen’

Marokkaanse-Belgische afkomst

Vier van de vijftien arrestanten zouden de bestuurders van dit bedrijf zijn. Het gaat om twee mannen van 40 en een vrouw van 36 jaar met een Marokkaans-Belgische achtergrond. De vierde verdachte is een 34-jarige man van Albanese afkomst. De politie vermoedt dat het bedrijf is opgericht om de drugsteelt mogelijk te maken. Het is onduidelijk welke rol de elf andere arrestanten precies speelden. De aanhoudingen zijn verricht in België, Duitsland en Geleen.

Bij de actie zijn ruim honderd politiemensen betrokken. Ook werkten een aantal gemeenten, de energieleverancier, de Belastingdienst en De Nederlandsche Bank mee in de operatie. Hoeveel invallen er precies worden verricht, kon de politie niet zeggen. De acties vonden vooral plaats in Geleen, Luik, Würselen, Alsdorf en de Westelijke Mijnstreek - het gebied rond Sittard en Geleen.