In beeld

In beeld: het leven van Formule 1-legende Niki Lauda

Niki Lauda is maandag op 70-jarige leeftijd overleden. De Formule 1-legende en drievoudig wereldkampioen onderging vorig jaar een longtransplantatie en verkeerde al langere tijd in slechte gezondheid. De coureur won gedurende zijn carrière 25 Formule 1-races.
De Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda is maandag op 70-jarige leeftijd overleden. Lauda was drievoudig wereldkampioen Formule 1. Deze foto is gemaakt op het circuit van Zandvoort in 1975, het jaar dat hij voor het eerst de wereldtitel bemachtigde.
Foto Ton Schutz / ANP
Lauda won twee wereldtitels onder contract bij Ferrari. In 1982 stapte hij over naar McLaren, waarmee hij in 1984 opnieuw wereldkampioen werd.
Foto AFP
Lauda werd voornamelijk bekend vanwege het ernstige ongeluk waarbij hij in augustus 1976 betrokken was. Tijdens de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring vloog Lauda uit de bocht, waarop zijn auto in vlammen opging. Lauda overleefde de crash ternauwernood en hield er ernstige brandwonden aan over. Op deze foto ligt de coureur in het ziekenhuis in Ludwigshafen, een dag na het ongeluk.
Foto EPA
Lauda had van tevoren opgeroepen tot een boycot van de wedstrijd op de Nürburgring, omdat het circuit te gevaarlijk zou zijn. De andere coureurs gingen hier niet in mee en de wedstrijd ging door. In september 1976, slechts zes weken na het ongeluk, maakte de Oostenrijker bekend mee te rijden tijdens de Grand Prix van Italië in Monza.
Foto AP
Lauda rijdt vlak voor zijn concurrent James Hunt tijdens de Grand Prix van Duitsland in 1977. De wedstrijd werd verplaatst van het circuit bij Nürburg naar Hockenheim vanwege Lauda’s ongeluk op de Nürburgring een jaar eerder.
Foto AP
Lauda (rechts) en James Hunt voor de Grand Prix van Japan in 1976.
Foto Nick Ut / AP
In 1985 won Lauda zijn laatste grand prix op het circuit van Zandvoort. Volgend jaar zal hier voor het eerst in 35 jaar weer een Formule 1-race plaatsvinden.
Foto Dominique Faget / AFP
Lauda in actie voor McLaren.
Foto Paul Vreeker / ANP
Na zijn carrière als coureur werd Lauda luchtvaartondernemer. Het meeste succes behaalde hij met zijn maatschappij Lauda Air, dat hij in 1999 verkocht aan Austrian Airlines. Op deze foto is de coureur te zien toen hij in hetzelfde jaar de Grand Prix van Spanje bijwoonde.
Foto Kay Nietfeld / EPA
In 2012 werd de voormalige wereldkampioen voorzitter van het Formule 1-team van Mercedes-Benz, dat al jarenlang alle wereldtitels binnensleept.
Foto Jan Woitas / EPA
Lauda tijdens een kwalificatiewedstrijd in Hockenheim in 2014. De Oostenrijker is zeventig jaar oud geworden. Hij verkeerde al langer in slechte gezondheid, mede vanwege een longtransplantatie vorig jaar.
Foto David Ebener / EPA