Duizenden groep-8-leerlingen krijgen verkeerd advies na eindtoets

18.288 leerlingen kregen een te hoog toetsadvies, voor 1.566 leerlingen viel het advies te laag uit. Bij een deel wordt het advies naar boven of beneden bijgesteld.

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon in Amstelveen bogen zich in april over de 'Cito-toets'.
Leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon in Amstelveen bogen zich in april over de 'Cito-toets'. Foto Koen van Weel/ANP

Duizenden leerlingen uit groep acht hebben na hun eindtoets dit jaar het verkeerde schooladvies gekregen, meldt het ministerie van Onderwijs dinsdag. Het gaat om 11 procent van alle leerlingen in groep acht. De fout betreft alleen de eindtoetsen IEP, Route 8, AMN en DIA, niet de Centrale Eindtoets, voorheen Cito-toets. 18.288 leerlingen kregen een te hoog advies, voor 1.566 leerlingen viel het advies te laag uit.

De scholen zijn dinsdagochtend geïnformeerd nadat afgelopen weken de uitslagen bekend werden. Leerlingen hoeven de toetsen niet opnieuw te maken, maar bij een deel wordt het advies wel naar boven of beneden bijgesteld.

Verkeerde berekening

De oorzaak van de fout ligt niet bij de aanbieders van de eindtoetsen, schrijft het ministerie. Door een verkeerde berekening van experts kwam er een onjuist schoolniveau uit de toets.

Minister Slob (CU, Onderwijs) betreurt de onzekerheid:

„Alle betrokkenen zijn ervan doordrongen dat dit voor veel ouders, leerlingen, leraren en scholen in zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs tot onzekerheid leidt. Alle betrokken partijen betreuren de situatie en zetten alles op alles om zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven.”

GroenLinks heeft hierover een debat aangevraagd.

Lees ook: Een goede toets moet motiveren

Schooladvies leidend

In april maakten de 175.000 leerlingen uit groep 8 een eindtoets. De docenten hadden het schooladvies al voor de toets bepaald. De meeste leerlingen maken de Centrale Eindtoets. De Expertgroep Toetsen PO, ingesteld door het ministerie, vergelijkt de resultaten tussen de vijf eindtoetsen.

Het eindadvies voor de middelbare school bestaat uit het advies van de docent en het toetsadvies. Wettelijk is vastgelegd dat het schooladvies leidend is. Het zou volgens het ministerie wel kunnen dat sommige scholen het eindadvies hebben bijgesteld door de uitslagen van de toetsen.