De Klimaatwet krijgt het lastig en de tweestrijd is terug

De Haagse Stemming Met Mark Rutte, Thierry Baudet en Menno Snel. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

De Eerste Kamer is niet mals over Koolmees en de Klimaatwet. Premier Rutte stoft de oude truc van de politieke tweestrijd af en zet hem in tegen Thierry Baudet. En de SP blijkt het meest op Facebook te zitten.

TEGENSTRIJDIG: Er was een tijd dat politieke tweestrijd vanzelf sprak – denk CDA en PvdA in de jaren 80 – maar in die tijd konden de strijdende partijen samen nog wel eens boven de honderd zetels eindigen. Nu, in een versplinterd politiek landschap, knutselen de middenpartijen graag hun eigen tweestrijd in elkaar. Rutte deed het al eens met Roemer en Samsom en doet dat nu met Thierry Baudet. Het is een gewaagde zet, want met zijn uitdagingen aan Baudets adres helpt hij de FVD, weet ook Rutte zelf. Hij hoopt alleen dat het zijn VVD nog nét wat meer helpt.

ONGELIJK: Een boekbespreking van de nieuwste roman van Michel Houellebecq klinkt ondertussen als een onwaarschijnlijk politiek gespreksonderwerp in campagnetijd, maar Baudet kreeg het maandag voor elkaar. In een essay dat hij schreef voor het conservatieve magazine American Affairs betreurt de partijleider van Forum het lot van de liberale samenleving, waarin het individu ‘vrij’ is, maar ‘niet gelukkig’. Met kritische passages over abortus, euthanasie en de emancipatie van vrouwen zaaide Baudet boosheid onder zijn opponenten en verder vooral verwarring. Toch is Baudets verzet tegen gelijkheid en emancipatie niet nieuw, schreef Floor Rusman kortgeleden al, hoewel hij zo wél sterk afwijkt van zijn voorgangers op de rechterflank.

KLIMAATWETSCEPTICI: Vandaag mag de Eerste Kamer haar zegje doen over de Klimaatwet, waarin Nederland zich bindt aan 95 procent minder uitstoot in 2050. Het duurde jaren voor de wet – niet te verwarren met het klimaatakkoord, waaraan door het kabinet nog druk wordt geschaafd – naar de senaat kwam. Maar nu het zover is, is er plots twijfel gerezen bij een aantal indieners. 50Plus schippert, de SP twijfelt, ook bij het CDA wordt gemord. Ook deze wet gaat het vrijwel zeker halen, daarvoor is de steun simpelweg groot genoeg, maar het debat wordt voor veel partijen een moment om zich nog even van hun meest sceptische kant te tonen.

NIET SLECHT GENOEG: Gisteren was wat dat betreft een voorproefje. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) stond te springen om een succesje te kunnen vieren, maar de Eerste Kamer had daar weinig boodschap aan in het debat over de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die voor meer vaste contracten moet zorgen. Waarom de regeringspartijen volgende week waarschijnlijk toch niet tegen stemmen? Daarvoor was het allemaal “nét niet slecht genoeg”, aldus een senator van coalitiehuize in de wandelgangen. “Maar met vijven en zessen ga je ook over.”

BELASTEND: Doet de Belastingdienst aan etnisch profileren? Het lijkt erop, na een onthulling van Trouw en RTL Nieuws. De Belastingdienst heeft van toeslagaanvragers informatie over het Nederlanderschap of niet-Nederlanderschap bijgehouden in een Excel-kolom. Die informatie blijkt gebruikt te zijn om toeslagen zonder verdere verklaring stop te zetten. De privacywaakhond van de overheid heeft een onderzoek ingesteld, de Tweede Kamer roept staatssecretaris Snel (Financiën, D66) op het matje.

BETAALDE BOODSCHAPPEN: Honderden advertenties plaatsten Nederlandse politieke partijen sinds april op Facebook. Dat laat een inkijkje in de nieuwe advertentiearchieven zien, die Facebook zelf online zette. Het meest bedreven is de SP. Die partij trok in minder dan twee maanden 33.000 euro uit de goedgevulde partijkas uit voor online campagnes op het sociale netwerk. Opvallend: Forum voor Democratie, dat bekend staat als een partij met veel campagnebudget, adverteerde volgens de Facebook-gegevens in de hele periode slechts eenmaal.

QUOTE VAN DE DAG:

“Dus eigenlijk hebben liberalen vrij veel om voor te vechten – ook al merk je daar best weinig van.”

Tom-Jan Meeus bespeurt, van Baudet tot Belastingdienst, een opmars van het anti-liberalisme.