Criminaliteit

Tot zeven jaar celstraf geëist voor raketwerperaanslag op Panorama

Tegen drie verdachten van de beschieting met een raketwerper van de redactie van Panorama zijn maandag celstraffen tot zeven jaar geëist. De officier van justitie sprak in de Amsterdamse rechtbank van een „aanslag op de persvrijheid”, met een „brede impact op de democratie”. Bij het incident, vorig jaar juni, vielen geen slachtoffers. De hoogste eis van zeven jaar was voor de 42-jarige Richard Z. uit Woerden, volgens justitie degene die de aanval heeft gecoördineerd. De beschieting zou zijn uitgevoerd door Rotterdammer Mike van den B. (26) en John P. (46) uit Spijkenisse. Tegen hen eist het OM zes jaar. De verdachten zijn aangesloten bij motorclub Caloh Wagoh, volgens politie en justitie een criminele organisatie. Panorama publiceert geregeld over de georganiseerde misdaad, ook over Caloh Wagoh. (NRC)