Amerikaanse miljardair betaalt studieschuld van 396 afgestudeerden

Dankzij de Amerikaanse miljardair en filantroop Robert F. Smith kunnen bijna vierhonderd jonge mannen hun studietijd een stuk opgeluchter afsluiten. Bij de diploma-uitreiking op Morehouse College in Atlanta beloofde Smith, die zijn vermogen van ongeveer 5 miljard dollar verdiende met investeringen in software, technologie en start-ups, alle 396 afstudeerders dat hij hun studieschuld zou kwijtschelden. Tot één ton per persoon, in totaal bijna 40 miljoen dollar (bijna 36 miljoen euro).

„Bij dezen zijn jullie mijn klas”, zei Smith (56), aan het einde van zijn commencement speech. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat een prominent persoon, bijvoorbeeld uit de politiek of zakenwereld, bij een diploma-uitreiking spreekt. „Namens mijn familie kom ik wat brandstof in jullie bussen doen. We gaan iedereen van zijn studieschuld afhelpen.” Op videobeelden van de toespraak is te zien hoe het publiek in eerste instantie stilvalt van verbazing, maar daarna in gejoel en gejuich uitbarst.

Smith maakte duidelijk dat de studenten zijn gift niet zomaar bijgeschreven krijgen. „Nu jullie mijn klas zijn, wil ik dat jullie deze gedachte doorgeven: zorg ervoor dat iedereen die na jullie komt dezelfde kansen krijgt in het leven. We zijn met genoeg om voor onze eigen gemeenschap te zorgen.”

Het particuliere Morehouse College is van origine een zwarte school, waar onder andere Martin Luther King studeerde. De schoolleiding wist van tevoren niets van het initiatief van Smith. De miljardair had naar eigen zeggen slechts een paar dagen eerder bedacht dat hij de studenten zou verrassen. (NRC)