Reportage

Advies

‘Meer aandacht voor dierenwelzijn in hulpdierensector’

De groeiende bedrijfstak voor hulpdieren, zoals therapiepaarden, troosthonden op begraafplaatsen of knuffelkoeien, moet professionaliseren om het dierenwelzijn te garanderen. Dat advies geeft de Raad voor Dierenaangelegenheden dinsdag aan de regering. De raad heeft geen bezwaar tegen dergelijke behandelingen, al moet het dierenwelzijn garandeerd blijven. De raad wijst op het ontbreken van wetten of regels. „Iedereen kan dierondersteunde interventies aanbieden zonder dat daarvoor scholing, vaardigheden of kennis hoeft te worden aangetoond.” Het gevolg: grote verschillen tussen behandelaars en misstanden rond dierenwelzijn „door gebrekkig kennis van gedrag en verzorging van de dieren bij de behandelaar”. Harde cijfers over de ernst of omvang van de problemen ontbreken. (NRC)