Voetbal

Nederlands elftal onder 17 jaar prolongeert in Dublin Europese titel na zege op Italië

Ontlading na gewonnen finale.
Ontlading na gewonnen finale. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

Het Nederlands voetbalelftal voor spelers tot 17 jaar heeft zondag op overtuigende wijze de Europese titel behaald. In Dublin won het elftal van trainer Peter van der Veen in de finale met 4-2 van Italië.

Vorig jaar stonden Nederland en Italië ook al tegenover elkaar in de finale. Oranje, begeleid door coach Kees van Wonderen, won toen na strafschoppen.

Dit keer was de eindstrijd na de reguliere speeltijd al beslist in het voordeel van Nederland. In de eerste helft was Oranje veel beter dan de Italianen en bij rust leek de wedstrijd al beslist. Sontje Hansen van Ajax opende in de twintigste minuut de score. Feyenoorder Naoufal Bannis nam een kwartier later de 2-0 voor zijn rekening. Hij reageerde attent toen de bal na een vrije trap van Ki-Jana Hoever via de paal terug in het veld stuiterde. Ian Maatsen, uitkomend voor Chelsea, zorgde nog voor de rust met een afstandsschot voor de 3-0.

In de tweede helft kwamen de Italianen terug tot 3-1 via Lorenzo Colombo, die een afgeslagen bal na een hoekschop in de kruising schoot. Invaller Naci Ünüvar van Ajax zorgde vervolgens voor de 4-1. Kort voor tijd bepaalde Colombo de eindstand op 4-2.

Voor het Nederlands elftal onder 17 is het – na 2011, 2012 en 2018 – de vierde Europese titel in negen jaar tijd. (ANP)