Trumpblog

Pentagon waarschuwt Witte Huis om oorlogsschip USS John McCain

De Amerikaanse president gaf vlak voor zijn werkbezoek aan het Verenigd Koninkrijk een paar tips over hoe de Britten volgens hem het best de Brexit-impasse op kunnen lossen.

Pentagon waarschuwt Witte Huis om oorlogsschip USS John McCain

“De strijdmacht mag niet worden gepolitiseerd.” Die waarschuwing heeft het Pentagon aan de militaire staf in het Witte Huis laten uitgaan, meldt persbureau Reuters zondag. De waarschuwing heeft betrekking op een recent verzoek van Trumps medewerkers aan de zeemacht, om tijdens een staatsbezoek van Trump aan Japan het oorlogsschip USS John McCain uit het zicht van de president te houden. Het oorlogsschip is namelijk vernoemd naar Trumps rivaal, de reeds overleden senator John McCain.

Zo werd gevraagd om een ander schip voor de USS John McCain te leggen. Ook zou de bemanning vrij hebben gekregen, zodat Trump zich niet aan hun petjes met daarop de naam van het schip zou hoeven ergeren. Het verzoek werd ingetrokken toen hooggeplaatsten van de marine op de hoogte raakten.

Oorlogsheld

Het relletje speelt al een aantal dagen en maakte veel los in de Verenigde Staten. Waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan heeft zijn stafchef naar het Witte Huis gestuurd met de boodschap dat de strijdmacht zich niet mengt in politieke discussies.

Lees ook: John McCain: veteraan van een nobeler conservatisme

Dat Trump een hekel had aan oud-senator McCain, is geen geheim. McCain stond in de VS bekend als oorlogsheld omdat hij als militair vijf jaar in gevangenschap in Vietnam doorbracht, maar Trump weigerde om hem als dusdanig te erkennen. Ook nadat de oud-senator, die in 2008 een gooi naar het presidentschap deed, in augustus vorig jaar kwam te overlijden, bleef hij onderwerp van Trumps hoon. McCain overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

Volgens Trump was hij niet op de hoogte van het verzoek: „Iemand heeft het gedaan omdat ze dachten dat ik hem niet mocht, oké? Ze bedoelden het goed, vind ik.”

Burgemeester Londen: Trump spreekt als een fascist uit vorige eeuw

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft in een opiniestuk in The Guardian ongemeen hard uitgehaald naar president Trump, die morgen in Londen landt voor een werkbezoek. Khan noemt het niet minder dan „on-Brits” om de Amerikaanse president met de spreekwoordelijke rode loper te ontvangen. „We zouden ons moeten uitspreken tegen zijn onacceptabele gedrag, dat een bedreiging vormt voor de waarden en principes waarvoor we hebben gevochten.”

De burgemeester wijst er in zijn stuk onder meer op dat de regering-Trump migrantenkinderen van hun ouders scheidt aan de zuidgrens met Mexico, dat de president eens dreigde om verkrachting niet langer als oorlogswapen aan te merken en dat hij een in- en uitreisverbod voor mensen uit bepaalde Arabische landen heeft ingevoerd. „Nee, dit zijn niet de acties van dictators uit de jaren dertig en veertig, maar van onze trouwste bondgenoot, de president van de Verenigde Staten.”

Burgemeester Sadiq Khan van Londen. Foto Andy Rain/EPA

Khan omschrijft Trump als een van de meest onmiskenbare voorbeelden van wat in zijn ogen een groeiend wereldwijd gevaar is: extreem-rechts. „Van Orbán in Hongarije en Salvini in Italië, tot Le Pen in Frankrijk en Farage hier in het Verenigd Koninkrijk: ze gebruiken allemaal dezelfde tactieken als de fascisten in de twintigste eeuw.”

„Ik verwacht dat we over een aantal jaar met diepe spijt terugkijken op dit staatsbezoek”, besluit Khan, „en dat we moeten toegeven dat we aan de verkeerde kant van de geschiedenis stonden.”

Meghan en Harry

Tijdens het vorige bezoek van Trump aan Londen, in juli vorig jaar, werd massaal tegen de komst van de Amerikaanse president geprotesteerd. Het zal ongetwijfeld een van de redenen zijn dat koningin Elizabeth Trump en zijn gevolg in een afgesloten gedeelte van Buckingham Palace ontvangt. Vanwege verbouwingswerkzaamheden zal Trump bovendien niet in het paleis logeren.

Er zal ook geen ontmoeting komen tussen Trump, prins Harry en diens Amerikaanse echtgenote Meghan Markle. Volgens de officiële verklaring van het Britse Koningshuis is dat omdat Meghan onlangs van haar eerste zoon beviel. De voormalig actrice is in het verleden echter openlijk kritisch geweest over Trump. Ze heeft hem onder meer een verdelend figuur en vrouwenhater genoemd.

Trump: Stuur Farage maar naar Brussel

President Trump heeft daags voor zijn werkbezoek aan het Verenigd Koninkrijk de Britten van ongevraagd politiek advies voorzien. Wat hem betreft staakt het Verenigd Koninkrijk de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie, als het land zijn zin niet krijgt. De kosten van uittreding uit de EU, omgerekend ruim 43 miljard euro, kan Londen volgens hem beter ook niet betalen. „Dat is een gigantisch bedrag”, zegt hij zondag in een interview met The Sunday Times. „Als ik jullie was, zou ik niet betalen.”

Wat Trump betreft stuurt de opvolger van de Britse premier Theresa May de rechtse politicus Nigel Farage naar Brussel om de Brexit-voorwaarden verder met Europa uit te onderhandelen. Farage en Trump zijn op zowel politiek als persoonlijk vlak vrienden van elkaar. De twee zagen elkaar voor het laatst in maart toen Farage voor de vierde keer in vijf jaar de Conservative Political Action Conference bezocht, een jaarlijkse ontmoeting van Conservatieve denkers, politici en aanhangers in de Verenigde Staten. „Theresa May kan zich op geen enkele manier meten aan jullie leider”, zei Farage tijdens een toespraak voor de Amerikaanse conservatieven.

Het Britse midden kreeg flinke klappen te verwerken. De uitslag toont daarnaast de complete Brexit-verzuiling. Leavers kozen massaal voor Farage.

Trump: Johnson zou uitmuntende opvolger van May zijn

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uitgesproken voor kandidaat Boris Johnson in de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij. Trump zegt zaterdag in een interview met tabloid The Sun dat Johnson een „uitmuntende leider” voor de 'Tories' zou zijn.

„Ik denk dat Boris goed werk zal leveren”, zegt Trump in het artikel, voorafgaand aan zijn driedaagse bezoek aan Groot-Brittannië dat maandag begint. „Hij is altijd heel positief geweest over mij en ons land.” De Amerikaanse president prees Johnson vorig jaar juli al eens uitbundig.

Johnson was een van de bekendste gezichten van de Brexit-campagne en van 2016 tot 2018 minister van Buitenlandse Zaken. Hij lijkt na het aftreden van premier Theresa May als partijleider op 7 juni de belangrijkste kandidaat om haar op te volgen.

Koningin Elizabeth, prins Charles en zijn vrouw Camilla verwelkomen Trump maandag op Buckingham Palace. Woensdag zal vervolgens in het teken staan van de herdenking van D-Day, dit jaar 75 jaar geleden. Elizabeth en Charles nemen Trump in dit kader mee naar Portsmouth. Daar zullen ook driehonderd veteranen aanwezig zijn die deelnamen aan de invasie van Normandië door westerse geallieerden in 1944.

Mueller gaat niet getuigen voor justitiecommissie over vermeende belemmering rechtsgang Trump

Speciaal aanklager Robert Mueller gaat niet getuigen voor een justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die onderzoekt of er sprake is van belemmering van de rechtsgang door president Donald Trump.

Er deden al enige tijd geruchten de ronde dat Mueller het tegenovergestelde zou gaan aankondigen. Hij zei woensdag tijdens een persconferentie dat zijn rapport “voor zichzelf” moet spreken en dat hij daar niets aan toe te voegen heeft. „Het rapport is mijn getuigenis. Ik zou geen andere informatie geven dan wat al openbaar is bij een verschijning voor het Congres.”

Het was voor het eerst sinds Mueller in april zijn Ruslandonderzoek publiceerde dat hij er openlijk over sprak. „Als we ervan overtuigd zouden zijn dat president Trump geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan zouden we dat gezegd hebben”, aldus Mueller. Hiermee bevestigde hij eigenlijk wat hij ook al in zijn rapport stelde: er zijn 'aanwijzingen' voor belemmering van de rechtsgang.

Geen samenzwering

Verder kondigde hij aan zijn functie als speciaal aanklager officieel neer te leggen, nu het onderzoek is afgerond. Na bijna twee jaar onderzoek concludeerde Mueller dat er sprake is geweest van Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016, maar dat er geen bewijs is gevonden voor een samenzwering tussen president Trump en Rusland.

Wel concludeerde de jurist en voormalige directeur van de FBI dat Trump en zijn campagneteam grip probeerden te krijgen op het Ruslandonderzoek. Hij zag daarbij verschillende aanwijzingen voor belemmering van de rechtsgang.

Een justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoekt nu of daar sprake van is geweest en hoort daarbij meerdere getuigen, onder wie de voormalig advocaat van het Witte Huis Don McGahn. Justitieminister William Barr heeft eerder ontkend dat er sprake is van belemmering van de rechtsgang, maar verschillende Democraten bestrijden dat.

Minister Barr had kort na de voltooiing van het onderzoek een samenvatting van Muellers 448 pagina's tellende rapport aan het Congres gegeven. Maar Mueller zou in een brief aan de minister van Jusititie hebben geschreven dat hij zijn bevindingen niet goed had samengevat.

Even later gaf Barr een geredigeerde versie van Muellers 448 pagina's tellende rapport vrij waarin delen zijn weggelakt. Democraten eisen tot op de dag van vandaag dat het volledige rapport wordt vrijgegeven.

Speciaal onderzoekers Robert Mueller. Foto Saul Loeb/AFP

Rechter blokkeert bouw deel van Trumps grensmuur om financiering

De regering-Trump mag voorlopig geen muur bouwen langs de grens met Mexico met geld dat is vrijgemaakt door Trumps afkondiging van een nationale noodtoestand. Dat heeft een rechter in Californië vrijdag bepaald, meldt persbureau AP.

De bouw van delen van de muur in de staten Texas en Arizona wordt daarmee geblokkeerd. Trump wil de bouw financiering met ongeveer 1 miljard dollar uit de begroting van het ministerie van Defensie. Dat geld was oorspronkelijk niet specifiek voor dat doel bestemd. In totaal wil Trump 6,7 miljard vrijmaken voor de bouw van een grensmuur, een van zijn kernbeloftes.

Volgens rechter Haywood Gilliam Jr. is het besluit van Trump om geld te besteden aan de bouw van een muur tegen de wil van het Congres, in strijd met het principe dat het Congres zeggenschap heeft over federale uitgaven.

„De positie dat wanneer het Congres een verzoek van de uitvoerende macht om fondsen afkeurt, de uitvoerende macht toch simpelweg een manier kan vinden om dat geld uit te geven buiten het Congres om, strookt niet met de fundamentele scheiding van machten die dateert van de vroegste dagen van onze republiek", aldus de rechter.

Het oordeel is de eerste uitspraak bij een reeks rechtszaken over het omstreden besluit van Trump om een nationale noodtoestand uit te roepen om aan geld voor de bouw van de grensmuur te komen. Volgens het Witte Huis is die muur nodig om op te treden tegen illegale immigratie en drugshandel.

De uitspraak heeft betrekking op 82 kilometer muur die een hek moet vervangen. Trump kondigde in februari een noodtoestand af, nadat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden weigerden om in te stemmen met de financiering van het project.

In Washington loopt een vergelijkbare rechtszaak tegen de financiering van de grensmuur door het Witte Huis, aangespannen door het Huis van Afgevaardigden.

Trump stuurt nog eens 1.500 militairen naar het Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen 1.500 militairen naar het Midden-Oosten. Dat heeft president Trump vrijdag gezegd. Waar ze precies gestationeerd zullen worden is niet duidelijk maar volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, in elk geval niet in Syrië of Irak. Volgens minister van Defensie Patrick Shanahan is het besluit „een reactie op geloofwaardige bedreigingen van Iran".

De VS leven op gespannen voet met Iran sinds president Trump zijn land vorig jaar terugtrok uit een internationaal nucleair akkoord. Die bekoelde relatie verslechterde begin deze maand verder toen de Verenigde Staten bij wijze van „waarschuwing” een oorlogsschip en bommenwerpers naar de Perzische Golf stuurden. Niet veel later kwamen foto's naar buiten waarop boten te zien zijn met door Iraanse paramilitairen gemonteerde raketten. Ook beschuldigen de VS Iraanse milities ervan aanvallen op Amerikaanse doelen voor te bereiden.

Trump zei vrijdag dat de nieuwe lading militairen uitsluitend bedoeld is als „bescherming”. Het gaat om negenhonderd nieuwe militairen. De andere zeshonderd zijn al aanwezig in het gebied. Zij werken onder meer met surveillancevliegtuigen en luchtafweersystemen. Trump zei vrijdag er niet van uit te gaan dat Iran uit is op een militaire confrontatie.

Pelosi: Trump belemmert overduidelijk de rechtsgang

President Trump belemmert in het openbaar en voor iedereen zichtbaar de Amerikaanse rechtsgang. Dat heeft Nancy Pelosi, de leider van de Democratische delegatie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, woensdag gezegd. „Dat zou reden kunnen zijn een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen.”

Volgens Pelosi probeert Trump vermeende Russische inmenging in zijn presidentscampagne in de doofpot te stoppen. Dat vindt ze onder meer omdat Trump zijn speciaal adviseur Don McGahn zou hebben gevraagd om Robert Mueller te laten ontslaan, de voormalig FBI-directeur die twee jaar lang onderzoek deed naar mogelijke inmenging. Daarmee belemmerde hij volgens velen in Washington de rechtsgang.

Nixon

Deze week kwam McGahn niet naar een verhoor bij de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. De president had zijn voormalig adviseur opgedragen de dagvaarding van de commissie te negeren. Pelosi bracht tijdens een interview op NBC News ter herinnering dat president Nixon ook Congressionele dagvaardingen negeerde, en dat dat één van de redenen was dat hij moest vertrekken.

Trump wil op zijn beurt pas weer met zijn Democratische tegenhangers praten wanneer ze hun onderzoek naar hem staken. Dat zei hij woensdagmiddag nadat hij een infrastructuuroverleg met Democraten uit het Huis al na drie minuten had afgekapt. „Ze kunnen niet mij onderzoeken, en tegelijkertijd beleid willen maken”, zei de president na afloop tegen journalisten.

De president was zichtbaar kwaad tijdens zijn persconferentie in de rozentuin van het Witte Huis. „Ik doe juist niet aan doofpotten”, brieste Trump. „Ik ben zo ongeveer de meest transparante president ooit!”

Speaker Pelosi: "In plain sight, in the public domain, this president is obstructing justice and he's engaged in a cover up, and that could be an impeachable offense." https://t.co/AbSoyjtwqB pic.twitter.com/H3M8iN7RQu

— NBC Politics (@NBCPolitics) May 22, 2019

Rechter: Trump moet voldoen aan eis Congres om financiële gegevens

Een federale rechter in Washington heeft maandag bepaald dat president Donald Trump een eis van het Huis van Afgevaardigden om zijn financiële gegevens in te zien, niet naast zich neer kan leggen. Dat melden Amerikaanse media.

De uitspraak vormt een eerste nederlaag voor het Witte Huis bij een juridische strijd met het Congres over de vraag of het Huis van Afgevaardigden het recht heeft om financiële documenten van Trump op te eisen. Volgens rechter Amit Mehta heeft het Congres dat recht, wegens de grondwettelijke taak om onderzoek te verrichten.

Trump zei maandag in een reactie tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan.

De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wil financiële gegevens van Trump boven water halen, waaronder boekhoudingen, bankgegevens en belastingaangiften uit jaren voordat hij president was, om mogelijke corruptie aan het licht te brengen. Advocaten van Trump proberen die pogingen te blokkeren.

Binnen zeven dagen

De zaak voor Mehta betrof een poging van Trump en zijn zakelijke organisatie om een dagvaarding te blokkeren van de Oversight Committee van het Huis van Afgevaardigden uit april, aan het adres van Mazars USA, een accountantsfirma van de president en de Trump Organization. Volgens advocaten van Trump vallen de Democraten de president lastig, zonder „legitiem wetgevend doel".

Mazars moet van de rechter binnen zeven dagen aan de dagvaarding voldoen. Mehta wees een verzoek om uitstel van de advocaten van Trump af. Zij zullen de beroepsrechter zo goed als zeker om een langere termijn vragen.

Woensdag komt een andere zaak voor in New York, waarbij Trump en leden van zijn familie van de financiële organisaties Deutsche Bank en Capital One eisen dat ze niet voldoen aan dagvaardingen van het Huis van Afgevaardigden om bankgegevens en financiële documenten te overhandigen.

Trump draagt oud-adviseur op niet te verschijnen in Congres

President Trump heeft zijn voormalig juridisch adviseur Don McGahn maandag opgedragen om geen verklaring af te leggen in het Amerikaans Congres. McGahn is een cruciale getuigen in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Democraten willen de oud-adviseur horen over zijn tijd in het Witte Huis en over mogelijke verhindering van de rechtsgang door de president. Trump zou McGahn in 2017 onder meer gevraagd hebben om de de toenmalig staatssecretaris van Justitie te gebieden om Mueller te ontslaan. De raadsman weigerde dit en was dreigde ontslag te nemen, waardoor het ontslag van Mueller niet doorging. Trump heeft dat altijd ontkend.

Oud-adviseur Don McGahn hoeft volgens het Witte Huis niet te verschijnen tijdens een zitting in het Huis van Afgevaardigden dinsdag. Foto Brendan Smialowski/AFP

De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden, waar Democraten een meerderheid hebben, dagvaardde McGahn en had hem dinsdag op een hoorzitting willen ontvangen. Het Witte Huis zegt maandag echter, op basis van een advies van het ministerie van Justitie, dat „het Congres hooggeplaatste adviseurs van de president niet mag dwingen om een getuigenis af te leggen over hun ambtsbezigheden.”

Volgens de huidige juridische adviseur Pat Cipollone mag McGahn zelfs helemaal niet verklaren over zijn werk voor de president. Trump heeft hem daarom opgedragen om niet te verschijnen.

Het is nu aan McGahn om te besluiten of hij naar de zitting gaat. Hij zou ervoor kunnen kiezen om te gaan, maar vragen van Democraten simpelweg niet te beantwoorden. Volgens een anonieme bron van The New York Times heeft McGahn tot nu toe aangegeven dat hij het Witte Huis zal volgen. Als de voormalig adviseur niet verschijnt, is de vraag hoe Democraten hem straks anders tot een getuigenis kunnen dwingen.

McGahn verliet het Witte Huis in 2018. In totaal is hij meer dan 30 uur verhoord door het team van Robert Mueller.