Tot 7 jaar cel geëist voor aanslag met raketwerper op Panorama-redactie

Het pand van weekblad Panorama in Amsterdam werd vorig jaar juni beschoten met een antitankwapen. Volgens justitie was het een „aanslag op de persvrijheid”.

De redactie van Panorama raakte flink beschadigd bij de beschieting.
De redactie van Panorama raakte flink beschadigd bij de beschieting. Foto Robin Utrecht/ANP

Drie verdachten van de beschieting met een raketwerper van de Panorama-redactie hebben maandag gevangenisstraffen tot zeven jaar tegen zich horen eisen. De officier van justitie sprak in de Amsterdamse rechtbank van een „aanslag op de persvrijheid”, met een „brede impact op de democratie”. Bij het incident, vorig jaar juni, vielen geen slachtoffers.

De hoogste eis, die van zeven jaar, was voor de 42-jarige Richard Z. uit Woerden. Hij was volgens justitie degene die de aanval heeft gecoördineerd. De daadwerkelijke beschieting zou zijn uitgevoerd door de Rotterdammer Mike van den B. (26) en John P. (46) uit Spijkenisse. Tegen hen eist het OM zes jaar cel.

Van den B. legde maandagmorgen een gedeeltelijke bekentenis af: hij gaf toe dat hij de auto bestuurde waarin de daders naar de Panorama-redactie in Amsterdam reden. Van de aanslagplannen zou hij echter niets hebben geweten. Daar gelooft het OM niets van. Op camerabeelden die P. en Van den B. tonen terwijl ze naar het redactiegebouw lopen, is het antitankwapen duidelijk zichtbaar.

Lees meer over Caloh Wagoh: Zeer criminele motorbende rukt op

Motorclub

Alle drie de verdachten zijn aangesloten bij motorclub Caloh Wagoh. Ze zitten bij de Woerdense afdeling, waarvan Z. de voorzitter is. Politie en justitie zien Caloh Wagoh als een criminele organisatie. Twee kopstukken van de club worden bijvoorbeeld verdacht van liquidaties in Breukelen en Rotterdam. Panorama publiceert geregeld over de georganiseerde misdaad, zo ook over Caloh Wagoh.

Een week na Panorama was ook dagblad De Telegraaf in Amsterdam doelwit van een aanslag. Iemand reed een bestelbus door de pui van de hoofdingang en stak het voertuig in brand. De schade was groot, maar ook bij De Telegraaf raakte niemand gewond. Een verband tussen beide incidenten is niet aangetoond. Justitie vermoedt dat topcrimineel Ridouan T. achter de aanval op het Telegraaf-pand zit. De krant plaatste in het verleden artikelen over de banden tussen T. en Caloh Wagoh, die liquidaties voor de mocromaffia zou opknappen.