Thuiskok. Asperges

Eens in de zoveel tijd komen we met vrienden bij elkaar voor een nieuwe avond van kookclub Het Botte Mes. Het is dan traditie dat de chef van dienst – we rouleren met zijn zevenen – samen met zijn souschef een avond lang geheel in een zelfverkozen thema kookt. Zo hebben we al een Japanse avond gehad, maar ook thema’s als ‘Vegetarisch’, ‘Niets is wat het lijkt’ en ‘Massimo Bottura’.

In april was het weer zover en de chefs kozen een seizoensingrediënt als hoofdrolspeler. We aten achtereenvolgens hartige aspergetaart, velouté van witte asperges, tataki van tonijn met gegrilde groene asperges en meloen, asperges uit de oven met rivierkreeften en passievrucht en asperge-vanille-ijs. Aan het einde van de avond bleek dat er die middag op de markt vijf kilo asperges was ingeslagen.

Het mooie van de kookclub is dat we ingrediënten altijd net op een andere manier bereiden en eten; de alternatieven voor de klassieke combinatie van gestoomde witte asperges met een beetje ei, ham, soms aardappelen en botersaus. De combinatie met bijvoorbeeld passievrucht had ik zelf nooit verzonnen, maar bleek een heel smakelijke te zijn.

Meer van dit soort ‘nieuwe’ combinaties staan in Asperges, van receptenschrijver en foodstylist Jessica Lek. Er staan dertig recepten in die zijn gerangschikt op bereidingswijzen: koken, stomen, blancheren, grillen, wokken, roosteren, bakken en uit de oven. Er is ook een hoofdstuk met klassiekers, maar de aantrekkingskracht van dit boek zit hem juist in de recepten die net even anders zijn.

Dat zit hem soms in heel kleine dingen: de botersaus waar een kneepje citroensap, een beetje citroenrasp en wat zeewier doorheen gaat. Er zijn ook avontuurlijkere recepten: een risotto van groene asperges met Hollandse geitenkaas, bijvoorbeeld, of mosselen met op hooi gerookte witte asperges en saffraansaus. Lang niet alle recepten zou ik één op één willen maken, maar in de recepten staan veel handige en mooie vondsten die je zo kunt overnemen voor je eigen aspergegerecht.

Het boekje is verder handzaam, niet duur en overzichtelijk – zelfs zonder een recepten- of ingrediëntenregister achterin. Dat maakt dit kookboek een fijne, kleine aankoop voor tijdens het aspergeseizoen.