Syriëgangers

‘Nederland onderhandelt met Irak over terugkeer IS-vrouwen’

Nederland voert geheime gesprekken met Irak om tien Nederlandse vrouwen en hun kinderen uit Syrische vluchtelingenkampen te krijgen, schrijft het AD zaterdag. Het gaat om vrouwen die naar het voormalige kalifaat van de terroristische groepering Islamitische Staat (IS) zijn gegaan. Nederland zou willen dat de vrouwen en kinderen een veilige doorgang krijgen naar het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil. Zo moet worden voorkomen dat ze in Irak worden vervolgd en mogelijk de doodstraf krijgen. Ze moeten over Iraaks grondgebied om het consulaat te bereiken. Advocaat André Seebregts, die verschillende vrouwen bijstaat, bevestigt tegenover het AD dat er onderhandeld wordt. De woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt noch ontkent de onderhandelingen. (NRC)