Problemen asielopvang

Einde aan opvang van vijftig minderjarige asielzoekers in Leersum na overlast

Burgemeester Frits Naafs (VVD) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten dat er in het asielzoekerscentrum in Leersum geen plaats meer is voor vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Zij zorgen voor overlast. Vooral in de bus gaat het mis, zegt Naafs. „Chauffeurs kregen te maken met passagiers die niet betaalden of zich misdroegen.” De alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) worden verantwoordelijk gehouden voor overlast in en rond het opvangcentrum. Daarom verlengt Naafs een in juni aflopend contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet. Met zoveel amv’s bij elkaar was het volgens Naafs haast onvermijdelijk dat er incidenten zouden plaatsvinden. „Overigens kwam niet alle overlast van de alleenstaande minderjarigen. Deels waren ook andere asielzoekers uit het azc daarvoor verantwoordelijk.” Het betreft volgens berichten in verschillende media vooral asielzoekers uit zogenoemde veilige landen, die geen enkele kans maken op een verblijfsvergunning. Het COA heeft geen problemen met de situatie. Waar de vijftig amv’s naartoe gaan, is nog niet bekend. (NRC)