Centraal-Azië

Tientallen doden na gevangenisrellen in Tadzjikistan

Bij een gevangenisoproer in Tadzjikistan zijn dit weekend zeker 29 gevangenen en drie bewakers om het leven gekomen. Dat maakte het ministerie van Justitie van het Centraal-Aziatische land maandag bekend. De opstand vond plaats in een zwaarbeveiligde gevangenis in de westelijke stad Vahdat, zo’n tien kilometer ten oosten van hoofdstad Doesjanbe. In de gevangenis zitten onder meer IS-strijders. Volgens de regering is IS verantwoordelijk voor de rellen. Een grote groep gevangenen zou zich hebben bewapend met messen en drie bewakers en vijf medegevangenen hebben doodgestoken. Speciale politie-eenheden zouden vervolgens 24 gevangenen hebben doodgeschoten. Vorig najaar vielen er 27 doden bij een opstand in een zwaarbeveiligde gevangenis in Choedzjand, in het noorden van Tadzjikistan. (Reuters)