Malta

Twee militairen vast om moord op migrant uit Ivoorkust, politie vermoedt racistisch motief

Twee Maltese militairen zijn dit weekend opgepakt omdat ze achter de moord op een Afrikaanse migrant zouden zitten. Dat meldt dagblad Times of Malta. Het slachtoffer, de 44-jarige Ivoriaan Lassana Cisse die drie kinderen nalaat, werd begin april vlak bij de hoofdstad Valletta vanuit een rijdende auto doodgeschoten. Hij was op weg naar huis van een voetbalwedstrijd, schrijft Malta Today.

Twee anderen migranten raakten bij de aanval gewond. Ook zij waren migranten, een 27-jarige man uit Guinee en een 26-jarige man uit Gambia.

Vrijdag en zaterdag arresteerde de politie de twee militairen van 21 en 22 jaar, van wie de rang en precieze functie nog onduidelijk zijn. Rechercheurs zouden hen op het spoor zijn gekomen met behulp van camerabeelden van de auto die bij de schietpartij werd gebruikt. Een van de mannen heeft toegegeven dat hij ten tijde van de moord in de auto zat. Hij ontkent geschoten te hebben.

De migranten zouden zijn aangevallen „enkel omdat ze zwart waren”, meldden bronnen rond het strafrechtelijke onderzoek.

Volgens dezelfde bronnen worden de twee militairen ook verdacht van poging tot moord enkele maanden geleden, toen zij een zeventienjarige jongen uit Tsjaad aanreden. Hij raakte zwaargewond.

De premier van Malta, de sociaal-democraat Joseph Muscat, zegt op Twitter dat er wordt onderzocht of de militairen op eigen houtje hebben gehandeld, of dat ze „deel uitmaakten van een bredere beweging” binnen de strijdkrachten. (NRC)