Iran zegt productie lichtverrijkt uranium te verviervoudigen

Eerder deze maand dreigde Iran in juli uit het nucleaire akkoord te stappen als de VS de sancties niet verlichten. De productie van uranium voor kernenergie is volgens Teheran al opgevoerd.

Een foto van een nucleaire reactor in de buurt van de zuidelijke Iraanse stad Bushehr in 2009.
Een foto van een nucleaire reactor in de buurt van de zuidelijke Iraanse stad Bushehr in 2009. Foto Behrouz Mehri/AFP

Iran zegt maandag dat het zijn productie van lichtverrijkt uranium heeft verviervoudigd. Daardoor zou de islamitische republiek binnen enkele weken meer van de stof op voorraad hebben dan is toegestaan in het nucleaire akkoord met de internationale gemeenschap.

Het internationale atoomagentschap IAEA, dat Irans nucleaire programma monitort, is volgens de Iraanse persbureaus Fars en Tasnim maandag ingelicht over de beslissing. Teheran heeft de Europese ondertekenaars van het nucleaire akkoord in 2015 - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland - tot 7 juli gegeven om de Verenigde Staten te overtuigen sancties te verlichten. Anders stapt Iran gedeeltelijk uit de deal.

De uraniumproductie is inmiddels dus al opgevoerd. Iran mag volgens de deal hooguit driehonderd kilo lichtverrijkt uranium bezitten voor kernenergie. Ook zal Teheran straks het overtollige verrijkte uranium en restproduct zwaar water behouden, volgens het akkoord moet dat verkocht worden aan het buitenland.

Lees ook: De belangrijkste vragen over het nucleair akkoord

De verviervoudiging van de productie betreft nucleair materiaal met een percentage van 3,67 procent. Dat kan gebruikt worden voor kernenergie, maar niet voor een nucleair wapen (waar 90 procent verrijkt materiaal voor nodig is).

Vliegdekschip VS naar Golf

De Amerikaanse president Trump besloot een jaar geleden uit de deal te stappen en met sancties weer grote druk op Iran uit te oefenen. De Europeanen zeiden het akkoord te blijven respecteren en maanden Teheran om dat ook te doen. Inmiddels hebben de Amerikaanse sancties een grote tol geëist op de Iraanse economie.

In de tussentijd zijn de spanningen tussen de VS en Iran verder opgelopen. Washington besloot een vliegdekschip en bommenwerpers naar de Perzische Golf te sturen, volgens Washington een waarschuwing voor Teheran. Er zouden signalen zijn dat Iran weer een dreiging zou vormen, maar de VS specificeerden dit verder niet.

„Als Iran wil vechten, dan betekent dat het officiële einde van Iran”, schreef president Trump op Twitter zondag. „Economisch terrorisme en dreigingen van genocide zullen niet het einde betekenen van Iran”, reageerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif maandag.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Goaded by #B_Team, @realdonaldTrump hopes to achieve what Alexander, Genghis & other aggressors failed to do. Iranians have stood tall for millennia while aggressors all gone. #EconomicTerrorism & genocidal taunts won’t “end Iran”. #NeverThreatenAnIranian. Try respect—it works!