Google snijdt Huawei af van Android en populaire apps

Handelsoorlog Het Chinese telecombedrijf Huawei kan geen Google-apps meer op nieuwe telefoons zetten en geen Android-updates gebruiken.

Google heeft de toegang van de Chinese telecomreus Huawei tot het besturingssysteem Android drastisch beperkt. Daarmee volgt Google de nieuwe strenge regels die het Amerikaanse ministerie van Handel afgelopen week heeft ingesteld tegen Huawei.

De VS zeggen te vermoeden dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt voor spionagedoeleinden. Google draagt geen hardware en software meer over aan Huawei en verleent geen technische ondersteuning meer. Daardoor kan Huawei geen belangrijke Google-apps als YouTube, Play Store, Gmail en Maps meer op nieuwe telefoons zetten en ook geen updates van het besturingssysteem Android meer gebruiken.

De Chinezen houden via het zogenoemde open net nog wel toegang tot het Android Open Source Project, de meest eenvoudige versie van Android. Volgens Google kunnen mensen die een Huawei-telefoon bezitten hun apps blijven gebruiken en updaten.

Volgens Reuters zullen de gevolgen op de Chinese markt niet al te groot zijn, omdat de meeste mobiele apps van Google daar toch al verboden zijn en Chinese bedrijven als Tencent en Baidu eigen alternatieven hebben voor Googles diensten. In Europa heeft Huawei wel veel te verliezen als zijn gebruikers geen toegang meer hebben tot bepaalde diensten en updates van Google. Na China is Europa de tweede afzetmarkt voor Huawei.

In Nederland besloot KPN onlangs wel apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei te gaan gebruiken in zijn 5G-netwerk, maar niet in het meest kwetsbare centrale netwerk, de ‘kern’. Huawei zal reeds verkochte toestellen met veiligheidsupdates en andere diensten blijven ondersteunen. Dat liet de Chinese telecomgigant maandagochtend weten.

„We hebben significant bijgedragen aan de ontwikkeling en de groei van het Android-besturingssysteem wereldwijd", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Oplopende spanningen

De VS hadden Huawei afgelopen week op een zwarte lijst gezet, waardoor Amerikaanse bedrijven alleen nog met een speciale licentie zaken kunnen doen met het Chinese bedrijf. De maatregel vloeit voort uit de oplopende spanningen tussen de VS en China op handelsgebied. Ook chipfabrikanten als Intel en Qualcomm zullen voorlopig niet meer leveren aan Huawei, zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot anderhalve week geleden, na het uitblijven van een nieuw handelsakkoord met China, hogere invoertarieven te heffen op Chinese producten. De Chinese president Xi Jinping sloeg daarop terug met hogere tarieven op Amerikaanse producten. In december werd op verzoek van de Amerikaanse justitie Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada aangehouden. Zij wordt verdacht van fraude en het omzeilen van de Amerikaanse sancties tegen Iran.