Golf

Brooks Koepka wankelt even, maar prolongeert titel op PGA Championship

Winnaar Brooks Koepka.
Winnaar Brooks Koepka. Foto AP

Voor het tweede jaar op rij heeft golfer Brooks Koepka het PGA Championship gewonnen. De 29-jarige Amerikaan maakte het tijdens de slotronde zelf nog even spannend, maar zijn voorsprong was groot genoeg om de tweede major van het jaar opnieuw te winnen. Hij hield landgenoot Dustin Johnson twee slagen achter zich en nam tevens de eerste plaats op de wereldranglijst van hem over.

„Ik was niet nerveus, maar wel even in shock door wat er allemaal gebeurde”, zei Koepka, die dankzij twee formidabele rondes aan het begin van het toernooi (63 en 65 slagen) een grote voorsprong had opgebouwd. Koepka ging zondag met een marge van zeven slagen de slotronde in en leek onbedreigd op de zege af te stevenen, tot hij vanaf de elfde hole ineens vier bogeys op rij maakte. „Het hielp toen ik op de veertiende hole het publiek ‘DJ’ hoorde roepen”, zei Koepka, doelend op zijn rivaal Johnson. „Dat was waarschijnlijk het beste wat me kon overkomen. Daardoor kreeg ik mijn focus terug.” Koepka herpakte zich en stelde zijn vierde majorzege veilig. In 2017 en 2018 won hij het US Open.

Joost Luiten eindigde op de gedeelde 64ste plaats. De Nederlander sloot het PGA Championship af met een ronde van 70 slagen (par), zijn beste prestatie op de lastige Black Course van Bethpage, nabij New York. (ANP)