Opinie

De vrouwenzaak leeft maar we zijn er nog lang niet

Afgelopen week speelden vierden we de emancipatie maar werd ook pijnlijk duidelijk dat seksisme nog springlevend is.

Foto's Annabel Oosteweeghel

Een record op de redactie deze week: het verhaal over de misdragingen van hoogleraar B. van de UvA, wiens naam we van de rechter niet mochten noemen, was verreweg het meest gelezen verhaal op nrc.nl ooit. De auteurs hebben er maanden werk in gestoken en dat leverde een verhaal op dat zeer gedetailleerd liet zien hoe deze professor (bijnaam: ‘een acht voor een nacht’) de sfeer in zijn vakgroep arbeidsrecht jarenlang kon verzieken met seksistisch gedrag. We waren niet verbaasd dat dit bij veel lezers een snaar raakte.

Het toont ook maar weer hoezeer de vrouwenzaak leeft. Zo was ik maandag in theater Frascati, de zaal bomvol met – toegegeven – vooral vrouwen. Collega’s Titia Ketelaar en Mark Kranenburg hadden een toneelstuk geschreven: een re-enactment van de Kamerdebatten over het vrouwenkiesrecht, honderd jaar geleden.

Met een opvallende cast, de heren van destijds werden gespeeld door louter toppolitici: Carola Schouten, Sigrid Kaag, Mona Keijzer, Khadija Arib, Neelie Kroes, Ankie Broekers en Kathalijne Buitenweg. Het leverde een uiterst geestige avond op, die hier is terug te kijken.

Maar wie opgetogen wilde vaststellen hoeveel er wel niet is veranderd in honderd jaar tijd, moest even het debat na afloop afwachten. Want de vrouwelijke politici waren fel en glashelder: er is nog veel te weinig veranderd. Ze vertelden hoe ze zelf zijn gepasseerd, hoe vrouwen beter moeten presteren dan mannen om op te vallen, en hoe schadelijk het is dat de meeste mensen bij een leider nog steeds een man voor zich zien.

Ook redactioneel besteedden we veel aandacht aan honderd jaar vrouwenkiesrecht. Kim Bos zette honderd ‘pionierende vrouwen’ in de zon. Van de eerste timmervrouw tot de eerste topvrouw: wat een mooie verhalen. Met hier en daar schandelijke anekdotes: lees hier bijvoorbeeld wat de baas van Cockie van Giessel zei toen zij de eerste vrouwelijke gezagvoerder wilde worden.

Maar we keken ook vooruit. Want waar staat de nieuwe generatie feministen precies voor? Het antwoord is niet altijd even helder, blijkt al snel. En wanneer krijgen we nu eindelijk een vrouwelijke premier in Nederland? Claudia Kammer sprak erover met de drie nog levende vrouwelijke vice-premiers die Nederland heeft gehad. Wie denkt dat politici van dit kaliber nooit last hebben gehad van hun vrouw-zijn, komt bedrogen uit.

Misschien vraagt u zich nu af: hoe zit dat eigenlijk bij NRC? Ik merk soms dat er nog steeds mensen zijn die denken dat onze redactie wordt gerund door oudere mannen. Dat is gelukkig allang verleden tijd. (Lees trouwens wel even de anekdote in de laatste alinea van dit stuk, over hoe een van de eerste NRC-vrouwen aanvankelijk werd afgewezen als ‘leerling-journalist’). In de hoofdredactie zijn we met de helft vrouwen. Een snelle telling leert dat van onze deelredactiechefs een derde vrouw is. Hun plaatsvervangers zijn dan weer in meerderheid vrouw (62 procent).

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.