Campagnefilmpjes winnen het van beleid

De Haagse Stemming Met Hans Brusselmans, Jesse Klaver en Alexander Rinnooy Kan. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Met uitgedachte campagnefilmpjes proberen partijen de aandacht op zich te vestigen. Volgens studenten druist het nieuwste leenstelselplan in tegen een VN-verdrag. En Forum voor Democratie is opnieuw verdeeld over een Nexit, maar hoe zit dat met de Nederlandse bevolking?

THE REVOLUTION WILL NOT BE TELEVISED: Europese verkiezingsprogramma’s krijgen amper aandacht op televisie en radio, de lijsttrekkers al evenmin. En dus regelen de partijen hun zendtijd zelf maar. De SP probeerde het met ‘Hans Brusselmans‘. DENK-leider Tunahan Kuzu wekte voor het oog van een camera de schijn dat hij met een Palestijnse vlag in Jeruzalem was aangehouden. Toppunt was het duel dat de campagneteams van VVD en FVD afgelopen week per Twitter uitvochten. Mark Rutte en Thierry Baudet hadden onderling al een afspraak staan voor een één-op-ééndebat, maar klopten de aandacht flink op met een stroom aan filmpjes. Nu weet iedereen dat ze op woensdagavond de degens kruisen. Op televisie, voor de verandering.

GEEN GROENTJES MEER: En dan was er nóg een filmpje waarmee Baudet de aandacht trok: een oud, Duitstalig spotje waarin vrouwen politici de schuld geven van verkrachtingen door migranten, aangevuld met de portretten van Rutte, Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66). Baudet zette het vrijdag op Twitter. “Rioolpolitiek”, aldus Jetten een dag later. Zondag was het de beurt aan Klaver, die in de Amsterdamse Westergasfabriek de dertigjarige verjaardag van GroenLinks vierde. Klaver hekelde het “geflirt met extreem-rechts” van Baudet in zijn toespraak, waarin hij ook aankondigde te streven naar een nieuw kabinet-Den Uyl. Daarna volgden bier en (vegetarische) bitterballen.

BALANSDAG: Enig idee wat het verschil is tussen een payrollwerknemer en een uitzendkracht? Als de eerste door minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) aan nieuwe regels wordt gebonden, wordt die laatste in no-time een populaire schijnconstructie, vrezen critici. Het is de inzet van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), waarover de Eerste Kamer vandaag debatteert. Met de Wab wil Koolmees het verschil tussen vaste banen en flexwerk aanpakken: ontslag wordt makkelijker, de ontslagvergoeding wordt hoger. De Raad van State, vakbonden, de werkgevers en zelfs de coalitiepartijen in de Eerste Kamer hebben twijfels. Maar het prijskaartje van een nee-stem is hoog, weten ze daar. Als Koolmees deze hervorming al niet door de senaat krijgt, hoe moet dat dan met zijn zzp-wet en de pensioenen?

VERZWEGEN LIEFDE: Als Forum dacht dat het met Henk Otten ook de onenigheid over Nexit had afgeserveerd, komt de partij bedrogen uit. Sterker nog, de verdeeldheid loopt dwars door Europees lijsttrekker Derk Jan Eppink heen, schrijven Petra de Koning en Guus Valk in een profiel van de nieuwe FVD-voorman. In zijn boeken is Eppink nog vol liefde over dezelfde EU die hij nu verkettert. Het is de erfenis van een woelige politieke carrière: vóór Forum was hij al eens actief voor PvdA, VVD en de Vlaamse Lijst Dedecker. En juist daarom denkt oud-partijgenoot Jean-Marie Dedecker dat het wel goed komt. Nexit? “Daar lult Derk-Jan zich wel uit.”

I LOVE EU: In de luwte van de filmpjes en debatten verscheen dit weekend een nuttig rapport van het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP), dat de steun voor de EU onder de Nederlandse bevolking onderzocht. Conclusie: als er een Nexit-referendum zou plaatsvinden, zou 82 procent stemmen vóór blijven. Slechts 11 procent weet zeker eruit te willen. Maar onder bepaalde groepen – zoals mbo’ers – wordt wél overwegend negatief over de EU gedacht. En, zo laten de cijfers van het SCP ook zien: we oordelen vooral negatief over de Europese politiek als we ook over de Haagse politiek pessimistisch worden.

SCHULDVRAAG: Lobbyen deden ze al volop, de studentenorganisaties die het opnemen tegen de verhoogde rente op hun studieleningen, maar nu dreigen ze ook met een gang naar de rechter. De renteverhoging die minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) wil doorvoeren, druist volgens hen in tegen een verdrag van de Verenigde Naties dat Nederland ondertekend heeft. Of dat juridisch stand houdt, betwijfelen experts. Maar misschien biedt het voor het kabinet een uitweg zonder gezichtsverlies uit een toch al ongemakkelijk dossier. De Volkskrant legde het plan van de studenten voor aan D66-senator Alexander Rinnooy Kan, die voor zijn partij het woord over de renteverhoging voert. Zijn reactie? “Interessant.”

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik denk niet rondom D-Day, want er zijn dan al grote herdenkingen in Engeland en Normandië. Maar we hebben in augustus natuurlijk Terneuzen.”

Premier Rutte houdt er rekening mee dat president Trump deze zomer, voor het eerst, naar Nederland komt.