Brieven

Brieven 20/5/2019

Biënnale van Venetië

Misselijkmakende selfies

Walgelijk! En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Nu is het tot daar aan toe dat een kunstenaar het scheepswrak van de Barca Nostra – een voormalig vissersschip dat in 2015 op de Middellandse Zee verging en waarbij honderden vluchtelingen verdronken – tot een kunstwerk maakt en op die manier de aandacht van de toeschouwers wil trekken (Kunst in tijden van nepnieuws, 16/5). Het feit echter dat deze humanitaire ramp kennelijk op de Biënnale van Venetië is uitgegroeid tot een grote publiekstrekker vind ik echter misselijkmakend. Hoe is het mogelijk dat mensen op het terrasje vlak tegenover de boot gezellig met elkaar praten en sommige voorbijgangers zelfs selfies maken met het schip? Als deze kunst een voorbeeld is van Europese beschaving, vraag ik me af of het nog enige zin heeft ons nog langer in te zetten voor de verdediging ervan.

Personeelstekort

Stagiaires kosten tijd

Niet elke afdeling is geschikt voor 31 stagiairs op één afdeling tegen personeelstekort (16/5), lijkt me. Zoveel studenten is qua begeleiding gewoonweg te druk. Je moet hun leerproces volgen, stageverslagen, verbeterprojecten en reflexieverslagen lezen, voortgangsgesprekken voeren. Te veel tijd, te veel energie. Op mijn afdeling, endoscopie, zetten wij geneeskundestudenten in, in de wachttijd op hun co-schappen. Ze krijgen een beperkt takenpakket, helpen mij bij het klaarzetten van de spullen, begeleiden de patiënt, doen registratie in het dossier, brengen infusen in en ruimen op. Na een korte inwerkperiode doen ze fantastisch werk en ik ben geen tijd kwijt aan begeleiding enzovoort. Studenten leren zo veel qua patiëntencontact, waar ze veel aan hebben tijdens hun co-schappen. Zij blij, wij blij, patiënten blij.

Literatuurprijzen

Er is er niet één de beste

Niet alleen in de literatuur, overal zijn tegenwoordig prijzen te winnen (De literatuur is wél een wedstrijd, 13/5). Sterker nog, het lijkt ook dat er steeds meer wedstrijden bijkomen. Voor schrijvers is dat een extra spanning binnen hun toch al niet te makkelijke bestaan – de verdiensten in de kunstwereld zijn al zo schraal. Het wil er bij mij ook niet in dat er werkelijk maar één de beste zou zijn, dat moeten er meerdere zijn. Smaak, mode maar ook persoonlijke opvattingen dragen bij aan de doorslag bij een oordeel dat niet-winnaars onredelijk hard kan raken. Wat mij betreft houden die prijzenfestijnen op en blijft de waardering en daarmee de aanbeveling voor een boek beperkt tot recensies. Eventueel aangevuld met lezerservaringen.

Zandvoort

Controversieel circuit

De foto bij Formule 1 terug naar Zandvoort (14/5) van een walmende rondjes scheurende Verstappen maakt zichtbaar dat de Formule 1 uiterst milieuvervuilend is. Eindelijk kwam er wat balans in de F1-berichtgeving door ook aandacht te besteden aan de bezwaren van het circuit Zandvoort, zoals de geluidsoverlast in de wijde omgeving op meer dan 200 dagen per jaar. En is er eigenlijk wel een milieu-effectrapportage gemaakt? Ik denk dat veel controlerende instanties een oogje dicht knijpen, onterecht. Er zijn voorstanders en tegenstanders, kortom: het is controversieel. Is het wenselijk dat prins Bernhard op Koningsdag nog met de koning meeloopt?

Cycloon Idai

De ernst is me ontgaan

Wat een mooie column en wat een indringend beeld schetst Clarice Gargard in haar column Cycloon Idai kwam uit het Westen (16/5). Ook ik moet bekennen dat de ernst van de storm in Afrika grotendeels langs me heen is gegaan. Ook weet ik zeker, durf ik te zeggen, dat ik het zonder deze column alweer vergeten zou zijn.

Correcties/aanvulling

Alliantie

In het fotobijschrift bij Kabinet wil geen Europese reuzen (17/5, p. E5) is sprake van een hogesnelheidstrein van de Frans-Duitse alliantie Alstom en Siemens. Het zijn gescheiden bedrijven.