Autoriteit Persoonsgegevens

Onderzoek naar discriminatie Belastingdienst

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt of de Belastingdienst discrimineert bij het opsporen van fraude bij onder meer kinderopvangtoeslag. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws. De AP doet het onderzoek naar aanleiding van meldingen.

De Belastingdienst heeft van toeslagaanvragers informatie over het Nederlanderschap of niet-Nederlanderschap, en informatie over de (tweede) nationaliteit van personen van voor 2016. Onder de nieuwe privacywet AVG is het sinds 2018 echter verboden om gegevens over ras of etniciteit te verwerken. Trouw begon een onderzoek naar de kwestie vanwege een kinderdagverblijf in Almere, dat ongerust werd toen alleen ouders van buitenlandse komaf te maken kregen met stopzetting van toeslagen.

„De stap naar etnisch profileren en discriminatie is snel gemaakt” , zegt een woordvoerder van de AP. „Dat is waarom de drempel voor het vastleggen van gegevens over nationaliteit en achtergrond zo hoog ligt. We onderzoeken nog of die gegevens daarvoor zijn gebruikt.”

De Belastingdienst stelt dat de informatie over de (tweede) nationaliteit niet wordt gebruikt bij onderzoek naar misbruik van toeslagen, maar dat de gegevens nou eenmaal standaard in de Basisregistratie Personen (BRP) zitten. Volgens een woordvoerder worden gegevens over Nederlanderschap of niet-Nederlanderschap gebruikt in een automatische ‘risicoselectie’ voor fraude. „Er zijn tientallen indicatoren. Als er meerdere indicatoren opvallen, kan dat leiden tot een ‘uitworp’. Maar de behandelaar weet dan niet waarom dat zo is.” (NRC)