Boeing 737 MAX 8

737-simulator bootste crash- omstandigheden niet goed na

Luchtvaart

Piloten konden in de simulator van de Boeing 737 MAX 8 niet goed oefenen op de omstandigheden waaronder twee van de toestellen zijn verongelukt. De vliegtuigbouwer heeft dit weekend toegegeven dat er een fout in het computerprogramma van de simulator zat, meldt de Financial Times. Crashes met 737’s van het Indonesische Lion Air en Ethiopian Airlines hebben de voorbije maanden aan 346 mensen het leven gekost. Door de softwarefout werd de werking van een speciaal wiel in de cockpit niet juist nagebootst. Met dit zogeheten trimwiel kunnen de piloten de neus van het vliegtuig handmatig omhoog of omlaag bewegen. Dat was bij beide ramptoestellen nodig: het automatische besturingssysteem was door een sensorfout op hol geslagen, waardoor de neus automatisch omlaag werd gedrukt. (NRC)