Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Vijf pagina’s telde het artikel Bij hoogleraar B. moesten de vrouwen hakken dragen (14/5). Vijf seconden duurt het volgens lezer Marien van Schijndel om de naam van de „testosterongestuurde hoogleraar” te googelen. Dat de rechter in kort geding NRC verbood zijn naam voluit te schrijven, vindt jhr. J.W.R. Boddaert uit Rotterdam dan ook „een hoop gedoe”. H.D. Haasbroek uit Meierijstad vindt het nogal „naïef” van de rechterlijke macht, dat ze niet hebben voorzien dat binnen een mum van tijd het woord ‘hoogleraar’ op Google spontaan zou worden aangevuld met ‘Arbeidsrecht UvA’ – om vervolgens voor- en achternaam van B. te geven. „Is dat de reden waarom de automatisering bij de rechterlijke macht zo desastreus verloopt?”

Er zijn ook lezers die het eens zijn met het vonnis van de rechter. H.C. Quist uit Koog is teleurgesteld dat NRC aan „naming and shaming van het niveau van een bekende ochtendkrant” doet.

De Ombudsman mag dan weinig boze brieven hebben gekregen (lees zijn rubriek op pagina 10 van Opinie & Debat), in de inbox van de redactie Opinie bevatten 7 van de 25 brieven een klacht: „malicieuze journalistieke slachting” (H. van Keken), „ver over de top” (Jorgen Sorensen uit Rotterdam), „riool-en roddeljournalistiek” (Gert Ruijer uit Hilversum), „eenzijdige heksenjacht” (J. van der Stel uit Oud-Beijerland). Als de kwestie „vergelijkbaar was geweest met de zaak Dutroux”, dan zou dr. J.P.R. de Jonge nog begrip kunnen opbrengen „voor deze uitvoerige berichtgeving”. „Maar in dit geval ontgaat de importantie mij volkomen”.

Daar staan vijf lezers tegenover die inhoudelijk reageren op het seksuele wangedrag van de hoogleraar. Als deze werkgroep „niet gedomineerd zou zijn door mannen”, zou deze kwestie zich dan ook decennialang hebben voortgesleept, vraagt Josefine Oijevaar uit Willemstad zich af. „Ik meen sterk van niet.”

Peer Froehling uit Eindhoven verwijst naar de literatuur. „Het is voor de zoveelste keer Onder professoren”, schrijft hij. „Op zijn hemelse wolkje trekt W. F. Hermans aan zijn sigaretje en kan hij een sarcastische grijns niet onderdrukken.”

chef Opinie