Festivals

Proef met ‘evenementenkraskaart’

Rotterdam gaat experimenteren met een zogenoemde ‘evenementenkraskaart’. Verschillende horeca-ondernemers bij Hart van Zuid, het strand van Hoek van Holland, de Hofbogen en het Raadhuisplein in Rozenburg krijgen met zo’n kaart vooraf toestemming om vijf keer per jaar een kleinschalig evenement te organiseren.

Nu moeten horeca-ondernemers ruim vier weken van tevoren een vergunning aanvragen als zij bijvoorbeeld meer geluid willen produceren, later hun deuren willen sluiten of hun terras willen uitbreiden. Voor de kraskaart vragen de ondernemers één keer een evenementenvergunning aan. Met de ondernemers wordt vervolgens afgesproken gemaakt over het soort evenement en het aantal bezoekers. Als deze vergunning rond is, kan de ondernemer vijf keer snel een feestje organiseren, zonder al het benodigde papierwerk in te vullen. Doel van het experiment is om de levendigheid in Rotterdam te vergroten. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de raad.

Het experiment vindt plaats op vier verschillende locaties waar de impact op omwonenden het kleinst is. Ook is voor deze plekken gekozen om de evenementen meer over de stad te spreiden en de binnenstad te ontlasten.