Boijmans

Pijbes trekt aanbod financiering in

De filantropische stichting Droom en Daad wil niet langer meebetalen aan de nieuwbouw van museum Boijmans van Beuningen. Vorig jaar had de stichting aangeboden tientallen miljoenen bij te dragen aan de verbouwing, die 7 jaar zal duren. Wim Pijpes, directeur van de stichting, heeft het aanbod ingetrokken meldt het AD.

Pijbes zegt dat gemeente en Boijmans niet serieus zijn teruggekomen op zijn aanbod. Droom en Daad stelde aan de gift voorwaarden die de stichting invloed zouden kunnen geven op de verbouwing, zoals inzage in de begroting, de plannen, en de mogelijkheid om mee te praten over de verbouwing, om zo toezicht te kunnen houden op de kosten.

De gemeenteraad heeft in december een motie aangenomen die vaststelt dat particuliere financiers het beleid van het museum niet mogen beïnvloeden. In een raadsbrief van wethouder Saïd Kasmi (D66) deze week over de voortgang van de gesprekken over de financiering van de verbouwing, haalde hij deze regels aan en schreef dat bijdragen van filantropische instellingen daarmee onzeker waren geworden.

De gemeente draagt met 169 miljoen euro de kosten van de renovatie en verbouwing van het museum. Er is daarnaast 55 miljoen euro om van Booijmans een topmuseum te maken. Dat zou van particulieren of fondsen moeten komen.